Home / TEMA DANA / OPASNE AKCIJE FRANCUSKE VOJSKE, GOMILAJU TRUPE U ZONI ASADOVE VOJSKE- Evo šta se sprema…

OPASNE AKCIJE FRANCUSKE VOJSKE, GOMILAJU TRUPE U ZONI ASADOVE VOJSKE- Evo šta se sprema…

Francuska je pojačala svoje vojno prisustvo u Siriji duž granice sa Irakom, pridruživši se američkim snagama kako bi podržali kurdske militante koje SAD koriste da podele Siriju.

Ranije ovog meseca, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da nagomilavanje američkih trupa na istočnoj strani reke Eufrat preti jedinstvu Sirije i da je usmereno na podelu zemlje.

Turska državna agendija Anadolu je u nedelju izvestila da su francuske specijalne snage uspostavile šest artiljerijskih baterija u istočnoj Siriji duž granice sa Irakom, koje kontrolišu takozvane Sirijske demokratske snage (SDF).

Novinska agencija je citirala lokalne izvore koji su rekli da su nove artiljerijske baterije, koje se nalaze severno od sela Baguz u sirijskoj istočnoj provinciji Dair al-Zavr, ispalile svoje prve plotune.

Koalicija pod vođstvom SAD-a je na Tviteru potvrdila da je “artiljerija iz Francuske“ podržavala snage SDF-a u navodnom napadu na teroriste Daeša na istoku reke Eufrat u istočnoj Siriji.

SAD i njihovi saveznici su bombardovali ono što oni nazivaju pozicijama Daeša u Siriji, još od septembra 2014. godine i bez ikakvog odobrenja vlade Damaska ili UN mandata. Međutim, udari su u više navrata rezultirali civilnim žrtvama i nisu uspeli da ispune svoj deklarisani cilj borbe protiv terorizma.

SDF u kojima dominiraju Kurdi su uglavnom sastavljene od militantnih snaga iz kurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG), jedinice protiv Damaska koju Turska smatra sirijskim ogrankom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Militanti SDF-a, koji su uglavnom aktivni u istočnom delu reke Eufrat, navodno se bore protiv ostatka terorističke grupe Daeš Takfiri, koja je već isterana iz svih njihovih urbanih bastiona u Iraku i Siriji.

Damask ih smatra neprijateljskim oružanim snagama koje okupiraju delove sirijske teritorije bez saglasnosti centralne vlade.

Pro-opoziciona grupa za praćenje kaže da su SDF, uz artiljerijsku podršku savezničkih američkih i francuskih snaga, u nedelju napredovale protiv Daeša u istočnoj Siriji blizu granice sa Irakom.

Ranije ovog meseca, militanti SDF-a i američka vojska su pokrenuli operaciju u malom delu pustinjske teritorije u blizini iračke granice, gde Daeš kontroliše glavna sela Hajin, Sousa i al-Šafa u Dair al-Zavru.

Takozvana sirijska Opservatorija za ljudska prava je rekla da su se SDF približavale Hajinu u nedelju, dan nakon što su zauzeli obližnji vrh brda.

“Postoje intenzivni sukobi oko Hajina, a SDF napreduju zahvaljujući američkoj i francuskoj artiljerijskoj vatri,“ rekao je Rami Abdel Rahman, šef opservatorije smeštene u Velikoj Britaniji.

Prema rečima agencije Anadolu, Francuska je nedavno povećala svoje vojno prisustvo u nekim oblastima u Siriji, uključujući Manbij, Hasaku, Ain Isu i Raku, koje su pod kontrolom Narodne zaštitne jedinice (YPG).

Ranije ovog meseca, najviša ličnost iz SDF-a je rekla da je 50 francuskih vojnika stiglo u sirijski grad Manbij i da grade vojnu bazu u severnom delu te provincije.

Oko 250 francuskih vojnika je navodno aktivno u regionima koje drže SDF u severnoj Siriji, prenela je agencija Anadolu.

Webtribune.rs

Check Also

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom …