Home / TEMA DANA / OTKRIVENI STROGO POVERLJIVI PODACI: Šiptari kupuju američke tenkove, pet aviona, 12.000 raketnih bacača!

OTKRIVENI STROGO POVERLJIVI PODACI: Šiptari kupuju američke tenkove, pet aviona, 12.000 raketnih bacača!

Da Priština konstantno zvecka oružjem bilo je potpuno jasno kada su obelodanjene bezbednosne informacije o nabavci naoružanja i vojne opreme za buduću vojsku Kosova.

U ovogodišnjem budžetu tzv. Kosova oko 40 miliona evra namenjeno je za kupovinu oružja i vojne opreme.

Prema obaveštajnim informacijama Beograda, ovaj novac biće potrošen na nabavku veće količine modernih pušaka i pištolja, minobacača, lake artiljerije… Na listi albanskih želja su i polovni američki tenkovi.

Prištinske vlasti uveliko pregovaraju i o nabavci pešadijskog naoružanja i helikoptera. U njihovom fokusu u prvoj fazi opremanja je pet savremenih višenamenskih letelica, zasad nepoznatog proizvođača.

Partnera za ovaj posao Priština traži u Zapadnoj Evropi, a obuka pilota već je počela u Turskoj.

Proces nabavke naoružanja i vojne opreme odvija se uz znanje i učešće međunarodnih i NATO snaga u Pokrajini. Posebno je zabrinjavajući podatak da su krajem prošle godine Albanci naručili čak 12.000 komada nemačkog lakog raketnog bacača „armbrust“, namenjenog uništavanju oklopnih ciljeva.

Ovo naoružanje gotovo sigurno bilo bi upereno u srpske tenkove i borbena vozila u slučaju da u Beogradu bude doneta odluka da se zaštiti narod u Pokrajini.

Kosovske snage bezbednosti imaju oko 4.000 aktivnih pripadnika i 2.500 u rezervnom sastavu. Opremljene su pešadijskim naoružanjem zapadnih proizvođača, ali i delovima opreme iz vremena OVK.

(Novosti)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …