Home / TEMA DANA / OVAKVU PRETNJU NIKO NIJE OČEKIVAO- ZAPAD SE TRESE: Novi potez Turske bi mogao definitivno da sahrani NATO pakt! (VIDEO)

OVAKVU PRETNJU NIKO NIJE OČEKIVAO- ZAPAD SE TRESE: Novi potez Turske bi mogao definitivno da sahrani NATO pakt! (VIDEO)

erdogan-turska

Ko bi rekao da će Turci zaslužiti da je i Srbi u nečemu podržavaju! A, evo, zaslužuju poslednjih dana…

Nakon što je Ankara potpisala ugovor o kupovini ruskih zeniutnih raketnih sistema S-400- na njen račun su stigle broje polupretnje i pretnje iz Vašington i vrha NATO. Poslednja iz SAD glasi: ne računajte više na isporuku lovaca F-35 . Ne idu oni sa S-400.

Međutim, ne da se Turska. NJeni mediji su upravo objavili da je Ankara na pretnju sa F-35 odgovorila kontrapretnjom da će – ako Amerikanci realizuju svoju – isključiti moćni radar AN-TPY-2 koji su Amerikanci 2012-izgradili na turskoj teritoriji.

Turska nije pokleknula iako joj je bilo zaprećeno da njenoj armiji – ukoliko ne raskine ugovor o S-400 – neće biti dozvoljeno da se poveže sa „odgovarajućim sistemima NATO” i da će još ostati i bez prava na kupovinu lovaca F-35.

Kako je noćas objavio YeniSafak, Ankara je odlučno stavila do znanja i Pentagonu i Beloj kući da će u tom slučaju isključiti AN-TPY-2, koji je postavljen u turskoj oblasti Malatija da bi štitio, pored ostalog, i Irzrael od balističkih raketa.

Taj radar uspešno otkriva sve tipove `letećih objekata` na velikim visinama i na udaljenostima do 1.000 kilometara.

Turska je dozvolom Amerikancima da postave taj radar veoma razočarala i Rusiju i Iran. Teheran naročito jer AN-TPY-2 „vidi” ceo zapad Irana.

Ukoliko Vašington prisili Ankaru da ostvari svoju pretnju – Izrael će izgubiti dobar deo svog sistema za rano upozoravanje na raketni napad.

Turska je planirala da do 2030-te od SAD kupi 116 lovaca F-35.

Pentagon je tursku kupovinu S-400 nazvao „suverenom odlukom”, ali je Ankari ipak predložio „dobro razmisli pre nego što krene dalje”.

Pogledajte video:

Check Also

PRVO ĆE BITI PROGLAŠENA TRAMPOVA, PA BAJDENOVA POBEDA, POTOM ĆE POČETI OBRAČUNI PO GRADOVIMA..

Autor: Sergej MARKOV Sjedinjenim Državama se približava najoštrija politička kriza. Evo najverovatnijeg scenarija te krize. 1. …