Home / TEMA DANA / POČELO HAPŠENJE PROZAPADNIH ZVANIČNIKA BLISKIH MEDVEDEVU…

POČELO HAPŠENJE PROZAPADNIH ZVANIČNIKA BLISKIH MEDVEDEVU…

Dana 26. marta Savezna služba bezbednosti (FSB) privela je bivšeg ruskog ministra Mihaila Abizova. Istražni odbor optužuje Abizova za organizovanje kriminalne grupe i zajedno sa drugim pojedincima, proneveru 4 milijardi rubalja (62 miliona dolara) od dve energetske kompanije koje snabdevaju električnom energijom Novosibirsku oblast u Sibiru.

Abizov, (46), bio je ministar u kabinetu premijera Dmitrija Medvedeva do 2018. godine. Imao je zadatak da koordinira saradnju između vlade i predstavnika civilnog društva i poslovne zajednice. Tokom svog mandata, bio je kritikovan zbog “sabotiranja” vladinih inicijativa. Pored toga, Abizov je proglašen najbogatijim članom kabineta 2012-2018 sa neto vrednošću koja je porasla na 600 miliona dolara.

Abizov je optužen za osnivanje i vođenje kriminalne grupe u periodu između aprila 2011. i novembra 2014. godine i pronevere novca iz novosibirske Sibirske energetske kompanije i regionalne električne mreže.

– Protivzakonite akcije zaverenika ugrozile su stabilan ekonomski razvoj i energetsku bezbednost nekoliko regiona zemlje – rekla je Svetlana Petrenko, iz istražnog komiteta, 26. marta, komentarišući njihovo hapšenje.

Abizov će se suočiti sa mogućom kaznom do 20 godina zatvora zbog optužbi koje, kako tvrdi njegov advokat, poriče. Dana 27. marta, moskovski sud naložio je Abizovu da bude zadržan u pritvoru na dva meseca.

Ranije su cirkulisali podaci o velikoj korupciji i proneveri novca u ruskim energetskim kompanijama. Često se ovi izveštaji ne opisuju kao glasine, već kao neka vrsta “nezvanično odobrenih šema” povlačenja novca. Druga otvorena tajna je da su ove šeme, kao i druge velike korupcijske šeme, povezane sa članovima takozvanog “liberalnog dela” moderne ruske elite.

Ove osobe su povezane sa timovima političara kao što su Anatolij Čubais, Dmitrij Medvedev, Aleksej Kudrin i drugi. One su inkorporirane u svetsku finansijsku elitu i zapravo predstavljaju njene interese na teritoriji Rusije.

Interesantno je napomenuti da mnogi biznismeni ističu sledeći aspekt korumpirane ekonomije: mito zvaničnicima povezanim sa takozvanim “silovikima” koji su dva puta lakši od “liberala”.

Već drugu godinu zaredom u Rusiji traje velika kampanja protiv korupcije. Pored toga, postoji kampanja protiv vodećih kriminalnih lidera, za koje se činilo da su povezani i sa “liberalnim delom” ruske vlasti.

Bivši ministar ekonomije Aleksej Uljukajev osuđen je na osam godina zatvora u 2017. zbog zahteva za mito od izvršnog direktora “Rosnefta” Igora Sečina.

Oligarh Zijavudin Magomedov, prijatelj bivšeg zamenika premijera Arkadija Dvorkoviča, čeka suđenje zbog sličnih optužbi za reketiranje.

Bivši zamenik ministra energetike Vjačeslav Kravčenko uhapšen je u januaru. On je osumnjičen za prevaru koju je počinila njegova organizovana grupa u velikoj meri. Da bi se detaljnije sagledala trenutna situacija, treba proveriti ljude koji brane pritvorene korumpirane zvaničnike.

Na primer, sledeće osobe su javno podržale Abizova:

Anatolij Čubais, arhitekta privatizacije i reformi, koji je zapravo uništio rusku ekonomiju nakon raspada SSSR-a.

Arkadij Dvorkovič, tvrdokorni pro-liberalni ekonomista sa prozapadnim stavovima. Od 1990-ih drži različite dužnosti vezane za vladu. U periodu od 2012. do 2018. godine bio je zamenik premijera Rusije.

Aleksandar Vološin, jedan od najslavnijih likova devedesetih. Bio je pomoćnik načelnika, zamenik šefa ruske predsedničke administracije Borisa Jeljcina. U ovom periodu, on je stvorio široku mrežu korupcije unutar ruske vlade. NJegovo ponašanje bilo je široko pokriveno mnogostrukim monografijama svedoka, uključujući i bivše ministre Jeljcinove vlade, kao što je Mihail Poltoranin, koji je bio ministar informacija, a kasnije i potpredsednik vlade za oblast štampe i vesti.

Jevgenij Primakov, koji je bio premijer Rusije od 1998. do 1999. godine, i postao je jedan od retkih političara koji nisu bili uključeni u korupcijske skandale, kritikovao je Poltoranina u svojim komentarima.

Natalija Timakova, bivša Medvedeva sekretarka za štampu, i zamenik šefa “Vnesheconombank”. Ona je poznati pro-zapadni zvaničnik, koji je, prema nekim izveštajima, odgovoran za koordinaciju liberalnih opozicionih medija.

Čulpan Kamatova, filmska, pozorišna i televizijska glumica, koja se nedavno našla u medijskom skandalu oko procurelog video snimka Mihaila Gorbačova. U videu, ona veliča akcije Gorbačova, koje su tada dovele do uništenja SSSR-a.

Na prvi pogled, izgleda da Putin “čisti liberale, ugnjetava slobodu govora, slobodu preduzeća i druge slobode”. Ovo gledište je posebno popularno u glavnim medijima. Međutim, ako se detaljnije sagledaju “potlačene” osobe, otkriva se da “ugnjetavane” osobe samo koriste retoriku “demokratskog stila” kako bi se izbeglo pravično krivično gonjenje. Zato su glasne reči samo sredstvo za odbranu kriminalaca.

Drugo pitanje je zašto su Putin i njegov krug do sada dozvolili otvorenim neprijateljima jake ruske države da zauzmu ključne položaje u državnim organima.

(Southfront, Pravda)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …