Home / TEMA DANA / POČEO RASPAD PRAVOSLAVLJA: Carigrad oduzima autokefalnost ruskoj pravoslavnoj crkvi!

POČEO RASPAD PRAVOSLAVLJA: Carigrad oduzima autokefalnost ruskoj pravoslavnoj crkvi!

Carigradska patrijaršija ne odustaje od svoje namere da izazove veliki raskol u pravoslavlju.

Carigradski partijarh Vartolomej ne odustaje od vlastite ambicije da postane – pravoslavni papa.

Upravo je izjavio da je Carigradska patrijaršija „lider pravoslavnog sveta bez obzira na izjave iz Ruske pravoslavne crkve“.

Ovo je mu je bilo malo pa je njegov predstavnik u Svetskom savetu crkava, arhiepiskop Jov, uz njegovu saglasnost izgovorio:

„Ako Ruska pravoslavna crkva sumnja u pravo Carigrada da daje autokefalnost – onda se od nje mora sama odreći“.

Potom je – u intervjuu ukrajinskoj redakciji Bi-Bi-Sija – dolio novo ulje na istu vatru:

„Ruska pravoslavna crkva je prekinula euharistijko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom. Ako to dugo potraje, Vaseljrenski presto – kao prvi presto vaseljenskog pravoslavlja – biće prinuđen da preduzme određene mere da bi obezbedio jedinstvo Crkve“.

Jov je pritom visokomerno poručio RPC da još ima vremena da se „urazumi“ i da se vrati „jedinstvu sa Vaseljenskim prestolom“.

U ovom kontekstu je izgovorio da će Ruska pravoslavna crkva biti prinuđena da se odrekne vlastite autokafalnosti ako nastavi da smnja u pravo Carigrada da daje autokefaliju jer je RPC dobila status patrijaršije u 16. veku od vaseljenskog patrijarha Jeremije.

Da nije za žaljenje – bilo bi smešno.

U Carigradskoj patrijaršiji su uvereni da ne samo da mogu davati autokefaliju raskolnicima, nego i uzimati dato pre 300 ili 400 godina.

Vartolomej i Jov – ako ništa drugo – gube iz vida da je RPC polovina svetskog pravoslavlja i da nijedna pomesna pravoslavna crkva ne želi nad sobom papu-fanariota.

Check Also

ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: UPRKOS POBEDI NA IZBORIMA, VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA MINSKA (VIDEO)

Predsednik Beleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobedi na predsedničkim izborima. Kako prenosi britanski …