Home / TEMA DANA / POČEO RAT MEĐU NATO SAVEZNICIMA: TURSKA VOJSKA GRANATIRALA AMERIČKE TRUPE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

POČEO RAT MEĐU NATO SAVEZNICIMA: TURSKA VOJSKA GRANATIRALA AMERIČKE TRUPE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Američke specijalne snage u blizini sirijskog pograničnog grada Kobanea u regionu Alepo, večeras su se našle pod artiljerijskom vatrom s turskih položaja, javio je Pentagon.

Među američkim vojnicima nema povređenih.

Pozivajući se na visokog zvaničnika Pentagona i iračkog kurdskog obaveštajnog službenika, „Njuzvik“ je javio da se napad na pripadnike američke službe desio dok su izvodili operacije na brdu Maštenur, u gradu Kobani većinski naseljenom Kurdima.

Do incidenta je došlo u trenutku u kome je američki ministar odbrane Mark Esper tokom konferencije za novinare uveravao medije da su američke snage premeštene i da turske snage znaju američke položaje.

Međutim, Rojters je, pozivajući se na američkog zvaničnika, javio da se eksplozija dogodila u blizini američke baze u gradu Kobani, ali da do sada nije saopšteno da li ima nastradalih.

U izjavi u petak uveče, zvaničnici Pentagona potvrdili su da su se američke trupe u okolini Kobanea našle pod artiljerijskom vatrom koja potiče sa turskih položaja.

„Detonacije su se dogodile na nekoliko stotina metara od mesta izvan zone Mehanizma bezbednosti i na području za koje su Turci znali da će na njemu biti prisutne američke snage“, rekao je u izjavi kapetan Bruk De Volt, portparol Odbrambenih operacija. „U redovima američkih trupa nema povređenih.“

„Američke snage nisu se povukle iz Kobanija,“ rekao je on i dodao da se „Sjedinjene Države i dalje protive prelasku turske vojske u Siriju van zone Mehanizma bezbednosti i na područjima gde Turci znaju da su prisutne američke snage. Sjedinjene Države zahtevaju da Turska izbegava operacije koje bi mogle rezultirati neposrednim i međusobnim odbrambenim akcijama.“

Nakon početnih izveštaja, oglasilo se tursko ministarstvo odbrane napominjući da je preduzelo sve mere kako bi osiguralo da ne bude napadnuta američka baza u tom području, dok turske snage odgovaraju na vatru koja se na njih otvara sa pozicija u blizini američke baze u Siriji.

Turska je započela vojne operacije na severoistoku Sirije protiv kurdskih snaga 9. oktobra u nastojanju da očisti pogranične oblasti od terorista i stvori sigurnu zonu. Turska smatra kurdske vojnike koje podržava SAD delom terorističke organizacije.

Nekoliko stranih lidera je na početku turskih operacija pozvalo na prekid svih vojnih aktivnosti.

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …