Home / TEMA DANA / POČINJE PROGON: VLAST U CRNOJ GORI ODUZIMA SVU IMOVINU SPC!

POČINJE PROGON: VLAST U CRNOJ GORI ODUZIMA SVU IMOVINU SPC!

U prepunoj sali Centra za kulturu u Beranama održana je javna tribina o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Preosvećeni Episkop Joanikije je izrazio nadu da će nastupajući praznici Svetog Nikolaja Mirlikijskog i Rođenja Bogomladenca Isusa Hrista obasjati vjerni narod u Crnoj Gori Božjom milošću, radošću i svjetlošću, kao i predstojeći veliki Crkveno-narodni sabor u Nikšiću oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog.

Vladika je, komentarišući Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti, kazao da on nije rađen sa dobrom namjerom, kao što treba da se radi Zakon, nego sa zlom namjerom.

„Država Crna Gora je, uz dijalog sa ostalim vjerama, regulisala sa njima odnose putem ugovora i to ima snagu zakona, sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom i sve je to rađeno kroz dijalog i na obostrano zadovoljstvo. Sa nama nikad nije htjela da započne takav dijalog radi potpisivanja ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ona sad nudi zakon tobož za sve, ali će ovaj zakon da se odnosi samo na SPC. Dakle, odnose sa drugima je regulisala putem ugovora i zagarantovala svojim ugovorima pravo na imovinu i ostalo, priznala njihov subjektivitet“, naveo je Preosvećeni Episkop.

Ukazao je da, po Ustavu i po normalnoj ljudskoj logici, država ne smije da pravi neravnopravnost među vjerama, jer je to diskriminacija. Ovdje se, smatra vladika, radi o diskriminatorskom Predlogu zakona koji bi se odnosio samo na SPC, njime bi SPC bila obespravljena u odnosu na druge vjere u Crnoj Gori.

„Mi smo više puta pominjali da ne tražimo više prava nego što su dali drugima putem ugovora. Nikakve specijalne povlastice, kao većinska vjera u Crnoj Gori, koja je toliko duboko utemeljena i koja je toliko učinila za Crnu Goru. Pored svega toga, ne tražimo nikakve veće povlastice, niti veća prava od drugih vjera u Crnoj Gori. Vlast je, izgleda, zauzela stav da prema svima, kao što je normalno, pokaže blagonaklonost, a da prema nama pokaže zlobu, da pod vidom blagonaklonosti prema onima koji su spolja – zapadni svijet, rimokatolici, islamski svijet, jevrejski narod – a da ovamo sprovede otimačinu, pljačku i da, zapravo, pripremi progon“, ocijenio je vladika.

Zakon o svojinsko-pravnim odnosima, o imovini, koji postoji u Crnoj Gori, za SPC  po riječima Episkopa Joanikija, ne važi. Država hoće da joj oduzme ono što ima putem samo jednog paragrafa.

„Dakle, ne možemo dozvoliti da naša vjera bude ponižena i da naša vjera bude obespravljena, a posebno ne možemo dozvoliti da nam se otimaju svetinje. Oni kad kažu: samo da mi to prevedemo na državu, a vi služite i dalje. To je licemerje. To je kao kad bi neko rekao nekom čovjeku: ajde da ja uđem u tvoju kuću pa ćemo mi živjeti zajedno, normalno, fino, pa sledeće godine mu kaže: sad se ti malo pomjeri u drugu sobu, pa se i iz te druge sobe pomjeri, pa sad ajde napolje. To je takva namjera“, konstatovao je Njegovo preosveštenstvo.

Postoji još jedna činjenica na koju Preosvećeni Vladika Joanikije često ukazuje kad je u pitanju nakaradni zakon o slobodi vjere.

„Šiptari na Kosovu i Metohiji su pripremali isti takav tretman za SPC preko zakona o kulturnim dobrima. Praktično isti paragraf stoji i u jednom i u drugom zakonu. Crkve i manastiri kao kulturna dobra pripadaju državi. Nijesu oni to sproveli, ali, otprilike da je cilj da prvo to sprovede Crna Gora, pa onda na takav način da se napravi usluga Šiptarima da i oni sve srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji prepišu na tzv. državu Kosovo, koju Crna Gora priznaje“, naglasio je Episkop Joanikije.

On smatra da su ove stvari vrlo jasne, te da su pravnici Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke taj Predlog zakona osporili i porazili svojim argumanetima, istinom, znanjem.

„Na nivou struke, na nivou prava to je sve osporeno. Držali smo naučne skupove, napisano je nekoliko knjiga od naših najboljih stručnjaka, analize, sve je to dostavljeno Vladi Crne Gore. Oni ne reaguju, niti odgovaraju. Jasno je da je ovo udar na Crkvu, na svetinje. Udar, draga braćo i sestre, na pravoslavlje, to je više nego jasno. Da je taj udar od nekog drugog naroda, neke druge države – lako bismo se branili. Mi smo naučili da branimo svoje svetinje, ali ovdje je udar od naše vlasti, od našeg naroda, od naše braće i zato je nama sav taj bol, i tuga, i jad, i čemer. Iz toga razloga smo riješili da napravimo veliki narodni skup u Nikšiću, kao što je bio onaj u Podgorci.“

Radi mira, ljubavi, sloge, razumijevanja i dijaloga među braćom naš Visokopreosvećeni Mitropolit je riješio da nas okupi sve zajedno oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gradu i hramu Svetog Vasilija.

„Mi smo pozvali sve, kad ne možemo ovako dok sjedimo za stolom da se dogovorimo kako valja, bratski i ljudski, da se saberemo oko svetih moštiju, da se Bogu pomolimo, da prizovemo Božju blagodat, Božju istinu, svjetlost Božju, pravdu i da nas Svetac urazumi i prosvjetli i oplemeni, pa ćemo onda, nadamo se, bolje i razgovarati.

To nam je cilj, prije svega, da se Bogu pomolimo, jer svaki razgovor među ljudima pretpostavlja dobru volju i Božji blagoslov, a onda kao pametni i odgovorni ljudi možemo i razgovarati i možemo se uvijek dogovoriti, sve naše međusobne nesporazume prevazići“, kazao je vladika i zaključio:

„Daj Bože i Sveti Vasilije. Kad smo imali bratske nesporazume, mi smo uvijek tako i radili, da se okupimo oko sveca, pa da tu kažemo šta imamo, na kraju krajeva, i da se zavjetujemo i da se zakunemo. Pozivamo sve da se saberemo oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, da duhovno ojačamo, da se objedinimo. Vidimo, naravno, zlu namjeru i, svakako, se moramo braniti. Branimo ono što su nam naši oci zavještali, branimo našu svetu vjeru, branimo naše pretke, branimo naše domove, naša ognjišta, naše grobove, branimo vjeru koju mislimo da predamo čistu i svetu našem potomstvu“.

Na javnoj tribini o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica stručna mišljenja iznijeli su: protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, dr Vladimir Leposavić i Goran Kiković.

Moderator je bio Damjan Ćulafić, a organizatori: Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Berane.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka

Check Also

UDARNO! DR ŠEVARLIĆ PREDVIĐA DOLAZAK VELIKE NEVOLJE..! (VIDEO)

Dolazi nam glad i nestašice, koje se veštački izazivaju na globalnom nivou, a seljaci u …