Home / TEMA DANA / POČINJE UDAR NA BELORUSIJU: ZAPAD PONAVLJA UKRAJINSKI SCENARIO- OVO SE DEŠAVA…

POČINJE UDAR NA BELORUSIJU: ZAPAD PONAVLJA UKRAJINSKI SCENARIO- OVO SE DEŠAVA…

Nakon neuspelog pokušaja da se sprovede obojena revolucija u Belorusiji, Zapad je učeći se na sopstvenim greškama isplanirao novi pokušaj promene režima u Minsku na isti način kako je to učinjeno u Kijevu.

Zapad je bio siguran da Lukašenko neće izdržati – milioni dolara su ušli u zemlju, opozicija je bila jača nego ikad i imala jake kandidate koji su uživali podršku stanovništva, u zemlji je bila ekonomska kriza.

Sadašnja vlada se opirala, a zapadni politilki konsultanti su napravili niz grešaka koje su ih dovele do potpunog poraza u borbi protiv Lukašenka. To ih je toliko uznemirilo da su usavršili svoje veštine u Ukrajini i spremni su da se vrate. Priprema nove „Plošče“ (glavni trg u Minsku, gde se odigrao pokušaj obojene revolucije) već je počela: informacione baze su stvorene, odnosno početni udarac zadaju „nezavisni mediji“ i brojni strani medijim, uključujući i ukrajinski TV kanal UATV, koji je započeo emitovanje u Belorusiji.

Pored informacionog uticaja, postoji velika verovatnoća uvoza obučenih nacionalista iz Ukrajine, koji su iskustvo stekli na „Majdanu“ u Kijevu i u zoni Donbasu.

Sada zavisi od svakog Belorusa kakva će biti budućnost zemlje. Samo pažljivost i kritički stav prema bilo kojoj informaciji svakog građanina Belorusije će zaustaviti širenje lažnih informacija i mržnje na mreži. Ljudi koji razmišljaju su u Belorusiji velika većina i moći će da suzbijaju mrežne botove i borce za ‘’evropskih vrednosti’’, koje su suprotstavljene sa harmonijom koju je Lukašenko uspostavio tokom svoje duge vladavine: nema nezaposlenosti, pozitivan natalitet u zemlji, nulta tolerancija prema korupciji, itd.

Lukašenko je svestan šta mu se sprema, i preostaje samo da vidimo da li će moći uspešno da odbije i ovaj napad sa Zapada.

(Miodrag Milikić / Pravda)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …