Home / TEMA DANA / POSLE RUSKE UPOZORAVAJUĆE PORUKE IZRAELU, NAGLO PRESTALI NAPADI NA SIRIJU– EVO ŠTA SE DEŠAVA

POSLE RUSKE UPOZORAVAJUĆE PORUKE IZRAELU, NAGLO PRESTALI NAPADI NA SIRIJU– EVO ŠTA SE DEŠAVA

Uprkos glasnim izjavama koje svakodnevno daje izraelski politički i vojni vrh, od 17. septembra više nema izveštaja o napadima na Siriju.

Dana 17. septembra je izraelski napad na sirijsku obalu stvorio haos u protivvazdušnoj odbrani i oboren je ruski avion s 15 članova posade. Ruski avion je pogodila sirijska protivvazdušna odbrana, jer se izraelski avion F-16 sakrio iza njega.

Nakon toga je Rusija poslala sirijskoj vojsci napredne sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

Izrael je tvrdio kako sistemi S-300 neće uticati na njegovu sposobnost da napadne Siriju, ali u razdoblju od više od mesec dana nije sproveden nijedan takav napad.

Međutim, Izrael je u ponedjeljak tvrdio da je napad na Siriju od 17. septembra sproveden u koordinaciji s Rusijom, što je verzija koju je rusko Ministarstvo obrane odbacilo još tokom direktnog susreta čelnika vazdušnih snaga dve zemlje na sastanku u Moskvi koji je održan krajem septembra.

Najnovija tvrdnja Izraela jasno pokazuje jačanje njihove odlučnosti da nastave sprovoditi samovoljne napade na Siriju, pogotovo jer je izostanak izraelskih vazdušnih udara, čak i onih ograničenog ili nikakvog učinka, počinje izazvati sumnje i budi znatiželju lokalnih komentatora, što za Netanyahua postaje vrlo neugodna situacija.

S druge strane, čini se da je izostanak potvrđenih izraelskih napada na Siriju sve jasniji. Izrael je susednu zemlju napadao nekoliko puta nedeljno pre 17. septembra, praktično nekažnjen i uvek sa zvučnim medijskim napisima.

Pretpostaviti da su napadi nastavljeni, a da su mediji prestali o tome pisati je gotovo nemoguće. Jedino je obrazloženje da je vojska izraelskog režima ozbiljno shvata rusku poruku da u Tel Avivu ohlade usijane glave.

Ali nema sumnje da Netanyahu i Lieberman na sve načine pokušavaju učiniti nešto, jer u ovoj situacija izgledaju nemoćno i vezanih ruku.

Check Also

REPUBLIKA SRPSKA NA UDARU: BAKIR PRETI RATOM- DODIK DOBIO ULTIMATUM!

Lideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić poručili su lideru …