Home / TEMA DANA / PREOKRET U AFERI TROVANJA DVOSTRUKOG RUSKOG ŠPIJUNA: Švajcarska laboratorija iznela ŠOKANTNE PODATKE

PREOKRET U AFERI TROVANJA DVOSTRUKOG RUSKOG ŠPIJUNA: Švajcarska laboratorija iznela ŠOKANTNE PODATKE

Preokreće se situacija sa „trovanjem Skripalja“ i pretvara u bumerang koji se vraća Londonu.

Moskva je dobila konfidencijalnu informaciju iz  švajcarske laboratorije o „incidentu u Solsberiju“. A ta informacija svedoči da su Sergej i Julija Skripalj bili otrovani hemikalijom BZ, koja se nalazi u naoružanju SAD, Velike Britanije i NATO.

Švajcarski naučnici iz Centra za radiološke i hemijsko-radiološke analize, koji se nalazi u gradu Špic, potvrdili su i da se „klinička slika trovanja i oporavka“ dvoje Skripalja podudara sa posledicama trovanja sa BZ.

A nisu Švajcarci ništa radili na svoju ruku. Oni su na zahtev oranizacije za hemijske otrove analizirali `uzorke` uzete u Solzberiju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov citirao je ovaj deo iz izveđtaja švajacarskog centra:

Otkrili smo tragove toksične hemikalije BZ koja pripada zabranjenom hemijskom oružju druge kategorije. BZ je nervni paralizujući agens koji čoveka privremeno izbacuje iz stroja. Psihotoksični efekat je na vrhuncu  kroz 30-60 minuta i traje četiri dana.

Njegova receptura se nalazila u Oružanim snagama SAD, Velike Britanije i drugih zemalja NATO. U SSSRi Rusiji se takva hemijska jedinjenja nisu pravila“.

Lavrov je naveo da da se u istom izveštaju pominje i da je u „uzorcima iz Solzberija“ utvrđeno prisustvo i nervnog paralizujućeg agensa tipa A234.

Švajcarci su zaključili da bi značajnija koncentracija A234 neminovno dovela do smrtnog ishoda po oboje Skripalja, a učistom vidu – s obzirom da isparava – bilo bi ga teško i otkriti.

Lavrov je ukazao da sve što se dogodilo sa Sergejom i Julijom Skriplj navodi na zaključak da su otrovani sa BZ.

Ruski ministar je upotio pitanje Organizaciji za hemijske otrove: zbog čega u svoj izveštaj o `incidentu u Solsberiju` nije uključila nalaze švajcarskih naučnika?

Još je naglasio: „Ako se ima u vidu da je Julija Skripalj već puštena iz bolnice, a da sami Britanci saopštavaju da se njen otac oporavlja – jasno je da je takav razvoj situacije moguć samo pri trovanju sa BZ“.

Posebno je ukazao da se u švajcarskom izveštaju nigde ne koristi naziv „Novičkok“ preko kojeg su Britanci i Amerikanci optuživali Rusiju.

Lavro je, inače, rekao i da Zapad nema čime da potkrepi svoje tvrdnje o `hemijskom napadu` u Dumi osim objavljernog po medijima i na socijalnim mrežama.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …