Home / TEMA DANA / PROCURELE INFORMACIJE! AKO VUČIĆ OVO POTPIŠE, GOTOVO JE!

PROCURELE INFORMACIJE! AKO VUČIĆ OVO POTPIŠE, GOTOVO JE!

Zapadnobalkanski samit u Berlinu sazvan je za sa ciljem „razmene mišljenja“ ali će se sve zapravo vrteti oko pokretanja dijaloga Beograd-Priština kao i da je u igru ušao i jedan istorijski model – model dve Nemačke.

Iz krugova bliskih nemačkoj vladi procurila je informacija, piše Dojče Vele, da je kao moguće rešenje budućih odnosa Beograda i Prištine u igru je ušao jedan istorijski model: Sporazum o temeljima za međusobne odnose koji je 1972. sklopljen između tadašnje Savezne Republike Nemačke i Nemačke Demokratske Republike.

Sporazum je donesen u jeku politike približavanja tadašnjeg kancelara Vilija Branta, a otvorio je mogućnost za sprovođenje nekih rešenja po principu „vuk sit i ovce na broju“ u okviru kojeg su zemlje koliko-toliko normalizovale odnose, ali da nisu službeno priznale jedna drugu.

Da li taj model može da se primeni u slučaja Srbije i Kosova?

Diplomatski izvori procenjuju da je teško za očekivati da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić staviti svoj potpis ispod dokumenta koji Srbiji brani blokiranje zahteva za članstvo lažne države Kosova u međunarodnim organizacijama jer bi to de facto značilo i priznanje.

Check Also

BOING OBJAVIO CELOM SVETU: „NAPRAVILI SMO UBICU RUSKIH S-300 I S-400 PVO SISTEMA!“ NEMCI ODMAH NARUČILI 45 KOMADA! (VIDEO)

U Nemačkoj se vodi žestoka rasprava o obnovi ratnog Vazduhoplovstva (Luftvafe). Federalno ministarstvo odbrane preporučilo …