Home / TEMA DANA / PROZAPADNE SNAGE OPERACIJOM “VULKAN GNEVA” NAJAVILE PAKAO U LIBIJI..

PROZAPADNE SNAGE OPERACIJOM “VULKAN GNEVA” NAJAVILE PAKAO U LIBIJI..

Snage međunarodno priznate libijske vlade saopštile su da će pokrenuti kontra-ofanzivu.

Navodi se da će kontra-ofanziva biti pokrenuta kako bi “očistile sve gradove” od “nezakonitih” snaga komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Halife Haftara.

Operacija nazvana “Vulkan gneva” omogućiće “čišćenje svih gradova od agresora i nezakonitih snaga”, izjavio je portparol oružanih snaga Muhamed Gnunu.

Haftar je danas rekao da su njegove snage sprovele prvi vazdušni napad u okolini Tripolija u blizini sedišta međunarodnog priznate libijske vlade koju predvodi Fajez al Saradž.

Haftarove snage koje kontrolišu istočni deo Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu prema Tripoliju u cilju preuzimanja glavnog grada od Saradžovih snaga.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama. Frans pres je javio da su danas nastavljeni sukobi oko 30 kilometara južno od Tripolija.

U Libiji haos vlada posle smene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija, 2011. godine. Tom zemljom vladaju dve vlade. Jedna je međunarodno priznata u Tripoliju, koju predvodi Fajez al Saradž. Druga je u Bengaziju i nju predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Halifa Haftar, koju čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vreme Gadafija.

General Haftar je inače napustio vojsku još u Gadafijevo vreme ’80-ih godina i proveo skoro 20 godina u SAD. Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu protiv Gadafija, što je dovelo do njegovog svrgavanja i ubistva.

(Beta)

Check Also

LONČAR OTKRIO PLAN: MORAĆEMO DA NAUČIMO DA ŽIVIMO SA MASKAMA I VEĆINA LJUDI U SRBIJI ĆE MORATI DA SE VAKCINIŠE (3,5 MILIONA)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao na današnjem obraćanju javnosti da ne sme da bude …