Home / TEMA DANA / PUTIN ČISTI I NAJBLIŽE SARADNIKE: RUSKA POLITIČKA ELITA U PANICI- MEDVEDEV, PESKOV, ŽELJEZNAK! OVO SE DEŠAVA..

PUTIN ČISTI I NAJBLIŽE SARADNIKE: RUSKA POLITIČKA ELITA U PANICI- MEDVEDEV, PESKOV, ŽELJEZNAK! OVO SE DEŠAVA..

Da li je onima koji su studirali (i zbog toga boravili) u inostranstvu sada zabranjeno da vrše visoke državne funkcije?

Predstavnici visokih ruskih zvaničnika ljubazno su počeli da se odriču stranog državljanstva i boravišnih dozvola. Jedan po jedan, zvaničnici su odbacili strane pasoše i imovinu nakon što je Putin predvideo ustavnu zabranu stranog državljanstva.

Ali ostaje pitanje: Šta da rade deca drugih zvaničnika koja uspešno studiraju u inostranstvu? Posle svega, oni su zapravo lišeni šanse da dođu na vlast.

Očigledno, najviši izvršni organi Ruske Federacije očekuju još veću žurbu i diskreciju. Razlog za takve pretpostavke bila je ideja Vladimira Putina da malo promeni Ustav zemlje. Naime, u pogledu civilno-profesionalnih potreba za državnim službenicima i najvišim zvaničnikom – predsednikom Ruske Federacije.

“Zaista, verujem da je vreme da se izvrše neke izmene u osnovnom zakonu zemlje koji izričito garantuju prioritet Ustava Rusije u našem pravnom prostoru”, najavio je šef zemlje elitama i ljudima putem TV-a.

“Šta to znači?”, pitao je. I sam je odgovorio na to pitanje. On je predložio novosti u osnovnom zakonu zemlje: šefovi subjekata, članovi Državne dume, poslanici Državne dume, šef vlade i njenih kancelarija, federalni ministri, šefovi saveznih tela i sudije ne mogu da imaju strana državljanstva, boravišne dozvole ili druge dokumente koji dozvoljavaju stalni boravak na teritoriji druge države.

Putin je predložio da se budućem predsedniku nametnu još stroža ograničenja: Da se utvrdi zahtev za stalnim prebivalištem u Rusiji najmanje 25 godina i odsustvo stranog državljanstva ili dozvole boravka u drugoj državi.

“… I ne samo za vreme učešća na izborima, već i u bilo koje vreme pre”, precizirao je.

Nakon toga, zvaničnici su počeli mirno da se odriču strane imovine i pasoša. Primer za to je vršilac dužnosti ministra rada i socijalne zaštite Maksim Topilin, čiji su podređeni izjavili da nema i ne može da ima dozvolu boravka u Bugarskoj.

Potom je usledila Olga Golodec, potpredsednica Vlade Ruske Federacije, koja je ranije navodno uhvaćena u posedu dozvole boravka u Italiji. Ima kuću u Švajcarskoj od 220 m2. (50% zajedničkog vlasništva) i stan u Italiji od 250 m2 (33% zajedničkog vlasništva).

Ali čini se da imovina u inostranstvu najviše elite sada nije tako strašna kao dozvola boravka.

Pitanje je mnogo ozbiljnije kada su u pitanju deca visokih političara i javnih ličnosti, poslanika i jednostavno bogatih Rusa, čija deca studiraju u inostranstvu i imaju u najmanju ruku dozvolu boravka za studente.

Na primer, Ilia Medvedev, sin bivšeg premijera Dmitrija Medvedeva, želeo je da studira na Univerzitetu Masačusets u SAD-u … Ćerke bivšeg zamenika predsednika Državne dume Sergeja Železnjaka već studiraju u inostranstvu: Ekaterina – u švajcarskoj školi, Anastasija – na Univerzitetu u Londonu, njegova najmlađa ćerka takođe živi u Velikoj Britaniji.

Ćerka predseničkog potparola Dmitrija Peskova Elizabeta je studirala u Francuskoj, a njegov sin Nikolaj živeo je u Velikoj Britaniji. Već je objavljeno da sin novog premijera Mihaila Mišustina studira u Švajcarskoj.

Ovaj spisak je previše dug da bi se nastavio. I svaki put će sadržati imena dece ruske elite. A studiranje u inostranstvu automatski podrazumeva i stalno prebivalište tamo.

Ispada da je za sve njih Vladimir Putin odlučio da zatvori pristup državnoj vlasti i rad u državnim odeljenjima i institucijama. I što je najvažnije, niko od ruske elite, ko je studirao u inostranstvu, sigurno nikada neće moći da postane predsednik.

Ispostavilo se da je Putin zadao ozbiljan udarac političkoj klasi koja je, s jedne strane, želela da njihova deca studiraju u inostranstvu, a sa druge strane je u njima videla promenu ruskog rukovodstva.

Webtribune.rs

Check Also

ZAOKRET NA KOJI MOSKVA NIJE RAČUNALA: ENERGETSKA KATASTROFA U EVROPI POGODIĆE I SAMU RUSIJU!

U Evropskoj uniji vlada prava panika: cene gasa i struje rastu, razgovara se o stvaranju …