Home / TEMA DANA / PUTIN I MERKELOVA PUNA TRI SATA RAZGOVARALI U ČETIRI OKA: Sada znamo i detalje ovog važnog sastanka (VIDEO)

PUTIN I MERKELOVA PUNA TRI SATA RAZGOVARALI U ČETIRI OKA: Sada znamo i detalje ovog važnog sastanka (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u zamku Mezeberg, severno od Berlina, tri sata, a ti razgovori su, kako je saopštio portparol Kremlja, bili ozbiljni i detaljni.

– Bio je to dug razgovor, veoma ozbiljan i detaljan – rekao je novinarima posle razgovora portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je preneo Angeli Merkel da je spreman da nastavi dijalog sa nemačkim kompanijama, naveo je Peskov.

Kako je kazao, Putin i kancelarka Merkel su „detaljno razgovarali o bilateralnim odnosima i sa zadovoljstvom konstatovali da je obim trgovinske razmene između dve zemlje u porastu“, prenela je agencija Tass.

Peskov je naveo da je Putin, tokom razgovora sa nemačkom kancelarkom, pozvao evropske zemlje da aktivno pomognu povratak sirijskih izbeglica svojim domovima.

– Oni su detaljno razgovarali o sirijskom pitanju. Putin je ukazao da se proces povratka izbeglica u Siriju postepeno pojačava i pozvao je evropske zemlje da daju svoj doprinos da taj proces bude nepovratan – kazao je Peskov.

Dodao je da je pokrenuto i pitanje političkog rešenja u Siriji.

Uoči početka razgovora, Putin je rekao da će projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2 omogućiti Evropi da zadovolji rastuću tražnju za energentima i da ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine.

– Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima – kazao je Putin.

Putin je naglasio da je Severni tok 2 „ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine“.

Razgovor bez prevodioca

Nemačka kancelarka i ruski predsednik su u vrtu službene nemačke rezidencije zamka Mezeberg razgovarali na nemačkom bez prevodioca dvadesetak minuta. Angela takođe zna ruski tako da su jedan deo razgovora obavili nasamo bez svedoka. O čemu su razgovarali može samo da se nagađa jer posle pregovora nije više bilo obraćanja novinarima.

„Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima“, izjavio je Putin novinarima pre početka razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u zamku Mezeberg, severno od Berlina.

Putin je naglasio da je Severni tok 2 „ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine“, istakao je Putin, a prenosi ruska agencija Tas s.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će sa Putinom razgovarati o sukobima u Ukrajini i Siriji, kao i o Iranu i projektu Severni tok 2, prenosi Rojters.

Takođe je naglasila da će se pozabaviti pitanjem ljudskih prava i bilateralnih odnosa.

„Mišljenja sam da se kontroverzna pitanja jedino mogu rešiti u dijalogu i kroz dijalog“, izjavila je Merkel.

Kurc i Putin o ključnim žarištima pričali u automobilu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovarao je danas sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o kriznim žarištima.

Putin je u Austriji boravio manje od dva sata, gde je prisustvovao svadbi ministarke inostranih poslova Austrije Karin Knajsel, a razgovor sa austrijskim šefom diplomatije, kako prenosi APA, obavljen je u vozilu ruskog predsednika na putu iz hotela u kojem je bila svadba do aerodroma u Gracu.

Prema rečima portparola vlade Petera Lanskog Tifentala, pored bilateralnih pitanja, Putin i Kurc razmotrili su aktuelnu političku situaciju, kao i krizna žarišta poput Ukrajine, Sirije, energetski politiku i odnos EU-Rusija.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …