Home / TEMA DANA / Putin prebacuje Ratka Mladića u Rusiju, na lečenje..

Putin prebacuje Ratka Mladića u Rusiju, na lečenje..

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić, u avgustu može biti privremeno pušten na lečenje u Rusiji, piše senica.ru.

ratko- mladić

Ove godine visoka delegacija iz Rusije koju je predvodila akademik Elena Guskova i predsednik Odbora za zaštitu generala Pavel Dorohin posetili su Mladića 9. aprila u istražnom zatvoru Haškog tribunala u Sheveningenu.

Tokom posete, složili su se sa rukovodstvom sekretarijata tribunala da Mladića ispita nekoliko ruskih lekara. Njihov dolazak se očekuje do sredine juna. Zadatak lekara je da se pripremi ozbiljno bolesnog pacijenta i pošalje u Moskvu na lečenje u trajanju od mesec dana. Zakazano je za avgust, za vreme letnjeg odmora u Haškom tribunalu.

Izvor blizak Pavelu Dorohinu rekao je da su već nekoliko meseci aktivni diplomatski napori da se dobije dozvola da Ratko Mladić ode u Rusiju na lečenje.

Za razliku od prethodnih pokušaja, sada postoji velika šansa da će Haški tribunal pristati da pusti Mladića u Rusiju. Pavel Dorohin kao zamenik Dume i predsednik Odbora Dume za industriju, rekao je da će Mladić konačno dobiti priliku da se leči u Moskvi.

Na kraju krajeva, odluci koja se tiče njegove sudbine pridružio se i predsednik Putin i vladini zvaničnici u drugim zemljama, kao i neki od uglednih ljudi u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim državama. Sasvim je jasno da Haški tribunal, u mnogim aspektima ugrožava njegovo zdravlje, tako da takav gest u korist Mladića će omogućiti Rusiji da delimično povrati izgubljeno poverenje.

Dorohin je ubedio nekoliko lidera Haškog tribunala, da Mladić bude oslobađen radi lečenja.Ali ne zavisi sve od suda i sudija, ovo pitanje je više političke prirode.

Verovali ili ne, Rusija trenutno radi sa ljudima iz NATO samo kroz diplomatsku akciju u vezi generala Mladića. Postoji velika verovatnoća da će oni koji vode taj posao uspeti, i da će Ratko Mladić biti pušten, barem privremeno – prenosi senica.ru.

On dodaje da je zdravlje Ratka Mladića izuzetno loše i da ga održava samo opšta podrška i jaka volja.

Do kraja juna će se konačno znati da li Ratko Mladić ide na lečenje u Rusiji tokom letnje pauze u radu Haškog tribunala u avgustu. Šanse su velike.

(Pravda)

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …