Home / TEMA DANA / PUTIN SPREMA SPECIJALNI PAKET ZA SRBIJU

PUTIN SPREMA SPECIJALNI PAKET ZA SRBIJU

Predsednik Rusije Vladimir Putin priprema specijalni paket za Srbiju sa najmanje 20 strateških sporazuma, koji će biti predstavljen sredinom januara u Beogradu, prilikom njegovog susreta sa šefom naše države Aleksandrom Vučićem – saznaju nezvanično „Novosti“.

Prema našim informacijama, ovaj aranžman vredan nekoliko stotina miliona evra obuhvata ozbiljne investicije sa istoka u našu infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam. Njegovi najvažniji delovi trebalo bi da budu ugovori o izgradnji železničkih koridora, priključenju naše zemlje na gasovod „Turski tok“, isporuci tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvozu domaćih prehrambenih proizvoda u najveću zemlju sveta.

Osim toga, Putinov dolazak u srpsku prestonicu ima ogroman značaj za nas u jeku diplomatske borbe za Kosovo i Metohiju u kojoj nam je podrška Kremlja dragocena. Dvojica državnika su na istoj stajnoj tački – bez učešća Moskve nemoguće je doći do održivog i kompromisnog rešenja, pa je poseta velikog lidera ohrabrenje pred možda odlučujuću rundu za sudbinu južne srpske pokrajine. U tom smislu je veoma bitan stav Rusije da će ona podržati svaki dogovor oko kojeg se saglase Srbi i Albanci.

Srpski državni vrh od posete prvog čoveka Kremlja očekuje mnogo, što je u sredu, posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom na Andrićevom vencu, potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić:

– Verujem da će predstojeća poseta Putina biti do sada najplodotvornija po broju i sadržini sporazuma, iz različitih sfera, koje ćemo zajednički potpisati. S velikom pažnjom i nestrpljenjem očekujemo razgovore i uveren sam da će to biti još jedan „beočug u lancu“ naših veoma dobrih odnosa, bliskih, iskrenih, prijateljskih i da ćemo imati priliku da nivo odnosa Srbije i Rusije podignemo za još jednu stepenicu i na još jedan viši nivo.

Vučić je zahvalio Rusiji i njenom predsedniku na podršci koju daju teritorijalnom integritetu Srbije i naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM, a ne onog koje bi bilo rezultat pritisaka, ucena i jednostranih odluka.

Inače, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u sredu da su Putin i Tači kratko razgovarali u Parizu na marginama ceremonije povodom obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, i da je ruski predsednik tom prilikom potvrdio spremnost Moskve da podrži dogovor Beograda i Prištine, u slučaju da do njega dođe:

– Putin je istakao potrebu da Kosovo postigne konsenzus sa Srbijom. Rekao je da smo spremni da podržimo sporazum, koji bi obe strane garantovale.

Pozicije Moskve još jednom je pojasnio i ambasador Čepurin, koji je posle sastanka sa Vučićem poručio da sa njihove strane postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja i da je Rezolucija 1244 SB UN pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa.

– Glavni problem je u tome što se briselski razgovori vode već šest godina, te da se, dok je Srbija ispunila sve postignute dogovore, to ne može reći za drugu stranu, pogotovo kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je kratki susret Putina i Tačija u Parizu zapravo još jedna potvrda zainteresovanosti Rusije za postizanje kompromisa Beograda i Prištine i pomoć Srbiji u tom procesu:

– Rusija je dosad mnogo puta pokazala da nam je iskreni prijatelj. Dolazak Putina je prvorazredni politički događaj, koji priželjkuju i države mnogo veće od naše.

ZA VEČNO POŠTOVANJE

PREDSEDNIK Vučić je na sastanku sa ambasadorom Čepurinom čestitao ruskom narodu i državi pobedu u Velikom ratu, i zahvalio na poštovanju koje je Rusija ukazala prema srpskim žrtvama, naglasivši da srpski narod i građani Srbije to umeju da cene. Ruski ambasador uzvratio je da „niko i ništa ne može da umanji doprinos Srba i srpskog naroda toj velikoj pobedi“.

STIŽE I ORDEN „NEVSKI“

PRVI čovek Ruske Federacije najverovatnije će tokom posete Srbiji Vučiću uručiti Orden Svetog Aleksandra Nevskog.

Ovo znamenje se posle više od sto godina dodeljuje jednom srpskom državniku, a poslednji laureat bio je Nikola Pašić. Odluka lidera najveće države sveta da ovo priznanje dodeli Vučiću najbolje govori o njegovom odnosu prema šefu naše države.

(Novosti)

Check Also

ALARMANTNO STANJE: NEMAČKA PODIGLA SVE NA NOGE! RASPAŠĆE SE EVROPSKA UNIJA

Bivši ministri spoljnih poslova Nemačke, Joška Fišer i Zigmar Gabrijel, uputili su zajednički poziv vladi …