Home / TEMA DANA / PUTIN ZABRINUT: Amerika gradi nuklearni kompleks KAKAV SVET DO SADA NIJE VIDEO

PUTIN ZABRINUT: Amerika gradi nuklearni kompleks KAKAV SVET DO SADA NIJE VIDEO

putin

SAD su počele da grade borbeni kompleks za munjeviti globalni udar, izjavili su u Ministarstvu odbrane Rusije. Vojni zvaničnici se plaše da njihova pojava može povećati borbene sposobnosti američkih sistema za protivraketnu odbranu i stvoriti pretnju za strateške nuklearne snage Rusije.

O početku rada Amerikanaca na udarnim kompleksima govorio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Aleksandar Jemeljanov. Po njegovim rečima, Pentagon je počeo da gradi perspektivni udarni kompleks za munjeviti globalni udar. Oni bi trebali da rešavaju zadatke koji se sad nalaze pred strateškim nuklearnim snagama.

Sudeći po svemu, radi se o hiperzvučnom raketnom naoružanju i bespilotnim kosmičkim aparatima, rekao je za „Komsomoljsku pravdu“ vojni ekspert Ilja Kramnik.

Mnogi su predviđali pojavu upravo orbitalnih sredstava, posebno u pozadini testiranja takvih sistema kao što je orbitalni avion Iks-37B i demonstratora tehnologija perspektivne hiperzvučne krstareće rakete Iks-51 „vejvrajder“. Po meni, to će biti kombinacija orbitalnih i hiperzvučnih vazdušnih sredstava.

Trenutno Amerikanci ne mogu da izvedu munjeviti globalni udar, ali u perspektivi opasnost od njega će postati realna, dodao je ekspert.

„Opasnost nastaje i u slučaju smanjenja našeg nuklearnog naoružanja. Ovaj udar se ne izvodi samo na sisteme upravljanja strateškim nuklearnim snagama, već i na borbena sredstva — stacionarne i pokretne sisteme sa teškim interkontinentalnim balističkim raketama. Glavni cilj munjevitog udara nije da se uništi odmah sve, već likvidira takvu količinu naših raketa kako bi ostatak mogao da uništi PRO. Zasad je taj zadatak neizvodljiv, ali u perspektivi on može biti rešen“.

Kao odgovor na takvo jačanje borbenog potencijala američke protivraketne odbrane od Rusije treba očekivati pojavu strateških raketnih kompleksa sa novim borbenim karakteristikama. Između ostalog, perspektivna teška interkontinentalna raketa „Sarmat“, koja je prema klasifikaciji NATO-a dobila ime „Satana 2“. može napasti teritoriju SAD „odakle se najmanje nadaju“, smatra Kramnik.

„Uzimajući u obzir veoma visoku potencijalnu energetsku naoružanost ove rakete, treba očekivati od nje različite kompleksne putanje leta između ostalog i sa južne strane“, dodao je on.

Uostalom, pojava teme oružja globalnog razoružavajućeg udara u SAD nije nova za američko Ministarstvo odbrane i s vremena na vreme ga vojska pokreće u diskusijama.

„Ima mnogo onih koji žele da dobiju budžetska sredstva, dok je Ministarstvo odbrane jedan od najvećih korisnika. Sada se rešava pitanje novog državnog programa naoružanja i vojni resor nije stava da on treba bude smanjen“, smatra ekspert.

(Sputnik)

Check Also

BOŽO PRELEVIĆ OTKRIVA ZAVERU: PLAN JE DA MIGRANTI ZAMENE SRBE

Epidemija COVID-19 pokazala je koliko je država Srbija slaba i neorganizovana. Advokat Božo Prelević upozorava …