Home / TEMA DANA / RASPAD PRAVOSLAVLJA? Carigradska patrijaršija formira novu crkvu u Ukrajini..

RASPAD PRAVOSLAVLJA? Carigradska patrijaršija formira novu crkvu u Ukrajini..

Moskovski dnevni list „Komersant“ objavio je – pozvavši se na „izvor u Carigradskoj patrijaršiji“ – da ona ne namerava da daje autokefalnost „ni jednoj od ukrajinskih pravoslavnih crkava“ već da namerava da formira – novu.

Taj „izvor“ je navodno čak precizirao: „Uzalud se tamošnji jerarsi nadaju da će tomos dobiti neka od postojećih crkava. Ništa od toga, biće stvorena nova crkvena struktura. Prve njene velikodostojnike postaviće Carigradska patrijaršija, a vernici će imati priliku da ušu u Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja će biti u kanonskom jedinstvu sa Carigradskom patrijaršijom“.

Ako je ovo tačno, ne treba sumnjati da iza nove `kombinacije` patrijarha Vartolomeja stoji Vašington.

Indikativno je da je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova – nakon što je njegov šef Pavel Klimkin razgovarao sa sekretarom Vatikana za veze sa državama Polom Ričardom Galaherom – saopštilo da „Sveta stolica podržava davanje autokefalnosti Ukrajini“.

A da se Vatikan ubrzo oglasio preciziranjem: da Sveta stolica pitanje ukrajinske autokefalnosti smatra „unutrašnjim pitanjem Pravoslavne crkve“ i da ne namerava da tim povodom istupa sa bilo kakvim ocenama.

Vrlo  je moguće da je Galaher Klimkinu rekao: samo napred. Vatikan odavno u svim sličnim stiuacijama nastupa u paru sa Vašingtonom, ma šta javno saopštavao. SAD čine sve što mogu da razbiju versko jedinstvo Rusije i Ukrajine.

Sve u svemu, Ukrajina je pred novom olujom.

Drugi jerarh Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije – mitropolit Borispoljski i Brovarski Antonije – upozorio je i kijevsku vlast i ukrajinske raskolnike i Carigradsku patrijaršiju da su pravoslavni vernici sdpremni da zaštite Kijevo-Pečorsku lavru, glavnu svetinju pravoslavlja na teritoriji Ukrajine „od novih provokacija i napada nacionalista“.

Mitropolit je naglasio da rizik napada na lavru realno postoji. Naveo je da je UPC-MC poslednjih godina nasilno oteto 50 crkava, mahom na zapadu Ukrajine.

Antonije je podsetio da je o zauzimanju lavre više puta govorio i lažni patrijarh ukrajinskih raskolnika Filaret.

Upozorio je da će formiranje nove crkve od „raskolničkih srtruktura“ produbiti podele u narodu i zaoštriti konfrontacije.

I mitropolit Višgorodski i Černobiljski Pavel upozorio je da se Ukrajinom šire pozivi na „zauzimanje moskovskih crkava“.

Check Also

Britanija poslala brodove u Odesu..– Moskva: Ulazimo u nuklearnu fazu!

Rusija ceni želju Britanije, da pošalje ratne brodove u Odesu. „Pojava ratnih brodova NATO-a u …