Home / TEMA DANA / RASPOREĐUJE SE ORUŽJE U KOSMOSU! MOSKVA: PRETI ORUŽANA KONFRONTACIJA SA KATASTROFALNIM POSLEDICAMA!

RASPOREĐUJE SE ORUŽJE U KOSMOSU! MOSKVA: PRETI ORUŽANA KONFRONTACIJA SA KATASTROFALNIM POSLEDICAMA!

Pretnja pretvaranja kosmosa u arenu oružane konfrontacije sa katastrofalnim posledicama u poslednje vreme raste, rekao je Andrej Belousov, zamenik šefa ruske delegacije u Prvom komitetu Generalne skupštine UN i zamenik ambasadora Rusije pri kancelariji UN-a.

„Određeni broj država već sprovodi kurs raspoređivanja oružja u kosmos, izgrađuje potencijal za udare na kosmike objekte i infrastrukturu za održavanje života na zemlji, a takođe planira da vodi neprijateljstva u kosmosu“, naglasio je diplomata na sastanku. Prvog komiteta, prenose RIA Novosti.

Prvi komitet se bavi pitanjima razoružanja i međunarodne bezbednosti.

Moskva se već 40 godina dosledno zalaže za razvoj multilateralnog pravno obavezujućeg instrumenta koji bi zabranio raspoređivanje bilo koje vrste oružja u kosmos.

Prošle godine je Donald Tramp, tada na funkciji predsednika SAD, usvojio novu nacionalnu kosmičku strategiju, prema kojoj kosmos postaje potencijalna arena za vojne operacije i da Vašington treba da bude spreman, ako je potrebno, da „odbije agresiju i zaštiti nacionalne interese Sjedinjene Države u kosmosu“.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …