Home / TEMA DANA / RAT NA ULICAMA ALBANIJE: OPOZICIJA DIMNIM BOMBAMA POKUŠALA PROBOJ U ZGRADU PARLAMENTA

RAT NA ULICAMA ALBANIJE: OPOZICIJA DIMNIM BOMBAMA POKUŠALA PROBOJ U ZGRADU PARLAMENTA

Pristalice albanske opozicije sukobile su se sa policijom kada su pokušali da uđu u zgradu parlamenta za vreme protesta protiv vlade koju optužuju da je korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

Hiljade pristalica opozicije predvođene Demokratskom partijom desnog centra okupilo se na glavnom bulevaru Tirane ispred kabineta premijera Edija Rame da traže njegovu ostavku.

Demonstranti predvođeni liderom Demokratske partije Ljuljzimom Bašom posle toga su otišli do zgrade parlamenta i pokušali da probiju policijske kordone bacajući dimne bombe i druge predmete na policiju.

Policija ih je rasterala suzavcem i vodenim topovima. Nekoliko demonstranata je povređeno i drugi oko njih su im pritekli u pomoć.

Opozicija čiji poslanici su napustili parlament odbija da razgovara sa Ramom i traži formiranje prelazne vlade bez njega koja će pripremiti prevremene izbore.

Pre nego što su stigli do parlamenta demonstranti su bacali dimne bombe iza kordona policije postavljene ispred kancelarije premijera i uzvikivali „Rama odlazi“.

Stotine policajaca koji su opkolili zgradu vlade nisu odgovorili.

„Nemamo alternativu nego da protestujemo dok ne vratimo demokratiju i vladavinu prava“, rekao je Baša za AP pre početka protesta.

Albanski predsednik Iljir Meta koji je u poseti Azerbejdžanu pozvao je opoziciju da protestuje mirno.

Vladajući Socijalisti imaju 74 mesta od 140 u parlamentu.

SAD i Evropska unija upozorili su opoziciju da ne koristi nasilje niti da ga podstiče i pozvali je da sedne da pregovara.

Nedavno održani skupovi prerasli su u nasilje a policija je bila primorana da koristi suzavac da rastera demonstrante.

Albanija se nada da će u junu dobiti odobrenje od EU da počne pregovore o članstvu.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …