Home / TEMA DANA / RUSI TVRDE: AKO BUDEMO PRIMORANI LANSIRAĆEMO „CIRKON“- ZA 5 MINUTA ĆE ZBRISATI POLA AMERIKE (VIDEO)

RUSI TVRDE: AKO BUDEMO PRIMORANI LANSIRAĆEMO „CIRKON“- ZA 5 MINUTA ĆE ZBRISATI POLA AMERIKE (VIDEO)

Raketa „Cirkon“ sa brodova ruske Ratne mornarice garantovano može da pogodi cilj za pet minuta sa rastojanja od 500 kilometara od obale, izjavio je kontra-admiral u penziji Vsevold Hmirov.

„Takav supersonični sistem kao što ‘Cirkon’ praktično probija svaki sistem PVO i PRO. Od njega nema zaštite“, naglasio je Hmirov.

On je objasnio da se za tih pet minuta može otkriti raketa koja leti tom cilju, ali se ne može presresti.

Kako je podsetio ekspert, SAD su rasporedili sisteme MK41 u Rumuniji koje mogu da lansiraju rakete „Tomahavk“. Centri njihovog navođenja, po mišljenju kontra-admirala će se nalaziti na teritoriji Severne Amerike. Po mišljenju Vašingtona, ti centri zbog udaljenosti od Rusije će biti nedostižni za oružje dugog dometa, navodi ekspert.

Međutim, on je naveo da ruski brodovi koji se nalaze u Atlantskom okeanu i istočnom delu Pacifika mogu odjednom da lansiraju 40 morskih raketa „Cirkon“ po tim centrima.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u poslanici Federalnoj skupštini saopštio da supersonični morski sistem „Cirkon“ koji se pravi u Rusiji može razviti brzinu od 9 mahova, i leteti više od 1000 kilometara. On će se koristiti na brodovima i podmornicama.

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …