Home / TEMA DANA / RUSIJA SE IZJASNILA: Srbija ne u NATO, da se održi referendum i imunitet za humanitarni centar!

RUSIJA SE IZJASNILA: Srbija ne u NATO, da se održi referendum i imunitet za humanitarni centar!

putin

 U poslednje vreme Srbija, koju Rusija smatra ključnim saveznikom na Balkanu, preduzela je nekoliko značajnih koraka prema NATO, što je izazvalo nezadovoljstvo Moskve

Moskva računa da će dobiti čvrste garancije da Srbija neće ući u NATO, tražeći od Beograda da održi referendum.

Takođe, tražiće i da saradnicima humanitarnog centra u Nišu Beograd pruži diplomatski status piše moskovski dnevnik Komersant, u tekstu posvećenom poseti predsednika Srbije Tomislava Nikolića Rusiji.

Dnevnik u tekstu pod naslovom “Rusija zove Srbe na referendum – od Beograda očekuju garancije o neulasku u NATO”, navodi da je Nikolićeva poseta Moskvi najpre bila čisto protokolarna, ali da je “neočekivano dobila važan politički značaj”.

Formalno, Nikolić dolazi u Moskvu da bi primio nagradu Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2015. godinu, ali su u program posete uključeni susreti na najvišem državnom i crkvenom nivou, s predsednikom Vladimirom Putinom, i patrijarhom Kirilom, piše list.

Komersant navodi da je u poslednje vreme Srbija, koju Rusija smatra ključnim saveznikom na Balkanu, preduzela nekoliko značajnih koraka prema NATO, što je izazvalo nezadovoljstvo Moskve.

Dnevnik podseća da je Skupština Srbije sredinom februara ratifikovala sporazum sa Alijansom, koji podiže saradnju na viši nivo, kao i da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova stavilo do znanja da uočava razvoj odnosa Srbije i NATO. Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin se založio da se diplomatski status da i Rusima, saradnicima Centra u Nišu, što je trebalo da bude potpisano tokom posete Putina Beogradu 2014. godine.

Dnevnik navodi da je Nikolić podržao tu inicijativu, mada je pre toga potpisao ratifikovani sporazum sa NATO.

Komersant piše, pozivajući se na neimenovani izvor blizak srpskoj vladi, da premijer Aleksandar Vučić “sada nije spreman da potpiše dokument koji će proširiti ovlašćenja centra u Nišu, smatrajući da će to komplikovati odnose Beograda sa Zapadom i da će se negativno odraziti na tempo integracije Srbije u EU”.

“Čak je i Nikolić ovih dana izjavio da do formiranja nove vlade, novi sporazum ne može biti potpisan”, dodaje list.

Komersant piše da bi izlaz iz sadašnje situacije mogao biti kompromis: da se diplomatski status da ne svom osoblju centra, već ograničenom broju saradnika, što bi zadovoljilo Rusiju i ne bi mnogo iritiralo Zapad.

List ocenjuje da čak i sporazum o centru u Nišu verovatno neće anulirati sve brige Moskve. “Njen drugi principijelan zahtev je održavanje referenduma o članstvu u NATO. Podozrevajući da vlast zemlje ide u ‘tihu integraciju u NATO’, proruska Srpska narodna partija (SNP) Nenada Popovića počela je prikupljanje potpisa za održavanje referenduma”, piše list.

Komersant dodaje da se za održavanje referenduma založila i Moskva i da je potpredsednik Državne Dume Sergej Železnjak indirektno ukorio Vučića za “neodgovornost”. Železnjak je otkrio motive Moskve – što pre potvrditi neutralni status Srbije referendumom, navodi dnevnik.

List ocenjuje da su danas rezultati referenduma jasni – većina Srba je protiv NATO, ali ukazuje da bi se u budućnosti mogli promeniti.

“U Beogradu takođe razumeju tu logiku i zato ne žure sa ‘cementiranjem’ sadašnjeg statusa zemlje. Tim pre što još jedna proruska snaga Demokratska stranka Srbije zahteva održavanje referenduma o neulasku u EU, računajući na podršku Moskve. A u Jedinstvenoj Rusiji su joj poželeli uspeh na sledećim izborima”, dodaje Komersant.

(Beta)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …