Home / TEMA DANA / RUSIJA UPOZORILA VAŠINGTON: DOBRO RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO NAPADNETE IRAN

RUSIJA UPOZORILA VAŠINGTON: DOBRO RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO NAPADNETE IRAN

Kako piše Rojters, Iran je za napad znao. Upozorio ih je lično Tramp i to preko države Oman, koja je Iranu prenela poruku o nadolazećem napadu.

Tako je Teheranu faktički dato vreme da reaguje.

“Tramp je u poruci naveo da je protiv bilo kakvog rata sa Iranom i da želi da razgovara sa Teheranom o različitim pitanjima. On je dao kratak rok za odgovor, ali je Iran odmah odgovorio da je na vrhovnom vođi ajatolahu Ali Hameneiju da odluči o tom pitanju”, izjavio je jedan od zvaničnika.

Drugi zvaničnik je naveo da je Teheran jasno stavio do znanja da je vrhovni vođa protiv bilo kakvih razgovora, ali da će mu poruka biti prosleđena kako bi doneo odluku.

“Rekli smo omanskom zvaničniku da će svaki napad na Iran imati regionalne i međunarodne posledice”, dodao je zvaničnik.

Podsetimo, Njujork tajms objavio je danas da je američki predsednik Donald Tramp u četvrtak izdao naredbu o vojnom udaru na Iran, ali je u poslednjem trenutku tu odluku povukao.

Kako prenose američki mediji, ratni vojni avioni i brodovi već su bili postavljeni na pozicije za udare na iranske ciljeve.

Udari su zakazani za petak pre zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

Odnos između SAD i Irana eskalirao je do tačke ključanja kada je Iranska revolucionarna garda objavila da je oborila američki špijunski dron i poslala snimak kao dokaz.

Pre toga tenzije su rasle zbog dva odvojena napada na tankere pune nafte u vodama Omanskog zaliva, a za koje Vašington okrivljuje Iran.

Rusija Vašingtonu: Dobro razmislite o posledicama napada na Iran

Rusija optužila SAD da namerno izazivaju opasne tenzije oko Irana i situaciju guraju na ivicu rata, prenela je agencija RIA novosti.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rbjakov pozvao je VAšington da razmisli o napadu na Iran i da sageda sve posledice otvorenog sukoba s Iranom.

Vest koju je objavio Njujork tajms, da je američki predsednik Donald Tramp izdao pa povukao naredbu o vojnim udarima na Irak, okarakteriosao je kao dokaz da su stvari izmakle kontroli.

Podsetmo, Njujork tajms preneo je jutros kao hitnu vest da je Tramp izdao naredbu o udarima na Iran i da su američki ratni avioni i brodovi već bilipostavljeni u položaj za napad, ali je naredba u poslednjem trenutku ipak povučena.

Nedugo zatim oglasio se i Iran, odakle je saopšteno da su primili poruku od Trampa, preko Omana, da je Amerika spremna na napad.Time je Teheran dobio vreme da sde pripremi.

(B92,Tanjug,Index)

Check Also

OTKRIVENO: OVAKO JE ZAISTA UHAPŠEN VELJA NEVOLJA- U SEPTEMBRU POČINJU MASOVNI PROTESTI..!

Ivan Ivanović, predsednik Konzervativnog pokreta NAŠI, bio je gost Srbin.info i pričao o najaktuelnijim političkim …