Home / TEMA DANA / Rusija: Zbog neprijateljskog stava SAD i NATO formiramo novu vojnu i ratnu doktrinu

Rusija: Zbog neprijateljskog stava SAD i NATO formiramo novu vojnu i ratnu doktrinu

web-tribune.com

U Rusiji će se uskoro pojaviti vojna doktrina uslovljena spoljnopolitičkim faktorima-širenjem NATO-a, pitanjem protivraketne odbrane i krizom u Ukrajini.

Zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije Mihail Popov izjavio je toj agenciji da pri Savetu formirana privremena radna grupa za pripremu predloga o izmenama u vojnoj doktrini, usvojenoj 2010. godine.

„Ne sumnjam da će pitanje približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica NATO granicama naše zemlje, izmedju ostalog širenjem tog bloka, zadržati svoje mesto kao jedna od spoljnih vojnih opasnosti za Rusiju“, rekao je Popov.

Prema njegovim rečima, sve otvorenija je težnja SAD i država-članica NATO-a da jačaju njihov strateški ofanzivni potenicijal.

Popov je rekao da se radi, izmedju ostalog, o razvoju globalnog sistema protivraketne odbrane, usvajanju novih strateških koncepcija upotrebe vojske, izradi novih sredstava oružane borbe.

Prema njegovoj oceni, stanje u Ukrajini je nova faza politike „obojenih revolucija“.

„To je povezano sa pojavom novih vojnih opasnosti i pretnji Rusiji, koje su se iskazale u dogadjajima ‘arapskog proleća’, oružanom konfliktu u Siriji, kao i u situaciji u Ukrajini i oko nje“, rekao je Popov.

Zamenik sekretara ruskog saveta za nacionalnu bezbednost je rekao da nije uspostavljen ravnopravan dijalog sa njenim partnerima i da se od Rusije „sve vreme očekuju jednostrani ustupci u mnogim pitanjima medjunarodnih odnosa“.

„Potpuno neobjektivno se odredjuje uloga i mesto Rusije u ukrajinskim dogadjajima, i u skladu s tim, donose se pogrešni zaključci i usvajaju neadekvatne mere“, rekao je Popov, dodajući da je protiv Rusije pokrenut informativno-propagandni rat bez presedana i da se formira „lik neprijatelja“ od Rusije, dok se njen politički kurs posmatra kao nova pretnja NATO-u.

Prema njegovim rečima, 4. i 5. septembra u Velsu u Velikoj Britaniji na samitu NATO-a planira se razmatranje povećanja borbene gotovosti, mera za osiguranje dugoročnog prisustva vojnih formacija Alijanse u istočnoj Evropi, povećanje operativnosti snaga za brzo reagovanje na račun novih vojnih baza u istočnoj Evropi, a SAD žele i da pojacaju grupu vojske u baltičkim zemljama.

„Sve činjenice svedoče o težnji rukovodstva SAD I NATO da nastave liniju zaoštravanja odnosa sa Rusijom“, rekao je Popov u intervjuu RIA Novosti.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …