Home / TEMA DANA / RUSKA VOJSKA U SIRIJI DOBILA IZNENADNU NAREDBU: Napustite Afrin, očekuje se veliki sukob turske i američke vojske!

RUSKA VOJSKA U SIRIJI DOBILA IZNENADNU NAREDBU: Napustite Afrin, očekuje se veliki sukob turske i američke vojske!

Ruska komanda u Siriji je preduzela mere da osigura bezbednost vojnika u Afrinu, gde Turska sprovodi operaciju protiv Kurda, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojno odeljenje je naglasilo da je operativna grupa Centra za pomirenje zaraćenih strana i vojne policije premešetena iz Afrina u Tel Adžar “kako bi se sprečile moguće provokacije, i kako bi se isključila pretnja po život i zdravlje ruskih vojnika.“

Centar za pomirenje nastavlja da prati situaciju u deeskalacionoj zoni Tel-Rifata, kako bi se odmah pružila pomoć civilnom stanovništvu koje napušta borbena područja, navodi se u izveštaju.

Juče je Turska pokrenula operaciju protiv kurdske frakcije, koju finansira SAD, u Afrinu u Siriji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pokrenuo ovu operaciju kako bi očistio Kurdistanske Narodne zaštitne jedinice (YPG) iz njihove enklave Afrin u severnoj Siriji.

Ankara smatra da YPG predstavljaju sirijski ogranak Kurdistanske radničke partije (PKK) u Turskoj, koju ne samo Turska, već i SAD, priznaju kao terorističku organizaciju. Uprkos tome što je Vašington priznao PKK kao terorističku organizaciju, oni naoružavaju, finansiraju i podržavaju YPG, pokazujući kontradikciju i tačku neprijateljstva između SAD i Turske.

Neki su spekulisali da je ova turska operacija delimično ruski odgovor na nedavni napad dronom na njihove sirijske baze, verovatno od strane SAD.

Webtribune.rs

 

Check Also

AMERIČKI ADMIRAL OTKRIO ISTINU KOJA JE ŠOKIRALA SVET

Izgradnja ratnih površinskih brodova u SAD je nemoguća bez nabavke komponenti iz Rusije i Kine. …