Home / TEMA DANA / RUSKA VOJSKA U SIRIJI DOBILA IZNENADNU NAREDBU: Napustite Afrin, očekuje se veliki sukob turske i američke vojske!

RUSKA VOJSKA U SIRIJI DOBILA IZNENADNU NAREDBU: Napustite Afrin, očekuje se veliki sukob turske i američke vojske!

Ruska komanda u Siriji je preduzela mere da osigura bezbednost vojnika u Afrinu, gde Turska sprovodi operaciju protiv Kurda, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojno odeljenje je naglasilo da je operativna grupa Centra za pomirenje zaraćenih strana i vojne policije premešetena iz Afrina u Tel Adžar “kako bi se sprečile moguće provokacije, i kako bi se isključila pretnja po život i zdravlje ruskih vojnika.“

Centar za pomirenje nastavlja da prati situaciju u deeskalacionoj zoni Tel-Rifata, kako bi se odmah pružila pomoć civilnom stanovništvu koje napušta borbena područja, navodi se u izveštaju.

Juče je Turska pokrenula operaciju protiv kurdske frakcije, koju finansira SAD, u Afrinu u Siriji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pokrenuo ovu operaciju kako bi očistio Kurdistanske Narodne zaštitne jedinice (YPG) iz njihove enklave Afrin u severnoj Siriji.

Ankara smatra da YPG predstavljaju sirijski ogranak Kurdistanske radničke partije (PKK) u Turskoj, koju ne samo Turska, već i SAD, priznaju kao terorističku organizaciju. Uprkos tome što je Vašington priznao PKK kao terorističku organizaciju, oni naoružavaju, finansiraju i podržavaju YPG, pokazujući kontradikciju i tačku neprijateljstva između SAD i Turske.

Neki su spekulisali da je ova turska operacija delimično ruski odgovor na nedavni napad dronom na njihove sirijske baze, verovatno od strane SAD.

Webtribune.rs

 

Check Also

“FORBES”: 500 LOVACA RUSIJE SPREMNO JE DA UNIŠTI 125 HILJADA VOJNIKA UKRAJINE ZA 30 MINUTA

Rusija je spremna da uništi polovinu ukrajinske vojske za samo pola sata. Pretnje Kijeva Rusiji …