Home / TEMA DANA / RUSKI EKSPERT ZALEDIO SAD: NA KUBI NEĆEMO RASPOREĐIVATI RAKETE VEĆ NEŠTO DRUGO…

RUSKI EKSPERT ZALEDIO SAD: NA KUBI NEĆEMO RASPOREĐIVATI RAKETE VEĆ NEŠTO DRUGO…

Vojni ekspert Aleksej Leonkov ne vidi smisao u razmeštanju ruskih projektila na Kubi. On je to izjavio u eteru Jutjub kanala „SMERŠ. Krыmskiй front“…

U poslednje vreme se sve više govori da bi se Oružane snage Rusije mogle vratiti na Kubu. Štaviše, pretpostavljalo se da bi kao odgovor na raspoređivanje američkog naoružanja u istočnoj Evropi, ruski raketni sistemi mogli da budu isporučeni na Ostrvo slobode.

Međutim, vojni ekspert Aleksej Leonkov smatra da je takav korak lišen svakog smisla, s obzirom na to da Rusija ima bespilotne podvodne letelice „Posejdon” i komplekse „Avangard”.

„Raspoređivanje projektila na Kubi je svojevrsni anahronizam. Sada, sa pojavom hipersoničnog oružja, nema potrebe za takvim projektilima. Naš Avangard će do Vašingtona doleteti za 12 minuta, tamo plus-minus pet minuta. I nema smisla graditi čitavu infrastrukturu na ostrvu Kubi“, kaže stručnjak.

Oružane snage Ruske Federacije takođe mogu koristiti Posejdona kao oružje odmazde. Ovaj dron je sposoban da čitavu obalu potencijalnog neprijatelja učini nepodesnom za dalju eksploataciju.

Koristeći ga u prvom ili drugom uzvratnom udaru, ruska vojska će konačno zatvoriti to pitanje, dovršavajući posao koji su uradile balističke rakete.

Što se Kube tiče, Leonkov joj daje drugu, ništa manje važnu ulogu.

Ekspert predlaže da se u „donjem stomaku“ Sjedinjenih Država otvore napredne baze specijalizovane za praćenje vazdušnog prostora u sistemu upozorenja na raketni napad.

Pored toga, geografski položaj ostrvske države je odličan za razmeštanje tamošnjih pomorskih baza, gde bi brodovi i podmornice ruske ratne mornarice mogli stalno da se stacioniraju.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …