Home / TEMA DANA / RUSKI GENERALŠTAB SAOPŠTIO kakav scenario Amerika priprema u Siriji- PRIBLIŽAVA SE VELIKI RAT!

RUSKI GENERALŠTAB SAOPŠTIO kakav scenario Amerika priprema u Siriji- PRIBLIŽAVA SE VELIKI RAT!

Generlštab Oružanih snaga Rusije saopštio je da postoje znaci koji govore da se Sjedinjene Države i njihovi saveznici spremaju za udare po sirijskoj armiji krstarećim raketama.

Načelnik Glavne operatvine uprav ruskog Generalštaba – general Sergej Rudskoj –  izjavio je da su radi toga u Persijskom zalivu, Crvenom i Sredozemnom moru već formirane grupe brodova naoružanih krstarećim raketama.

Ruskoj je takođe ukazao da se bojovnici na jugu Sirije – pod prismotrom instruktora iz SAD – spremaju za provokacije „sa upotrebom otrovnih hemikalija“.

Te provokacije, naglasio je Rudskoj, treba da Amerikancima posluže kao povod i opravdanje za raketiranje Sirije i njenih saveznika, odnosno – za udare po vojnim i državnim objektima na teritoriji Sirije.

Rudskoj je postavio pitanje: „Koga će SAD podržati tim udarima? Teroriste iz Džebhat an-Nusra i njihove saveznike koji divljaju po Istočnoj Guti?“

Predočio je Amerikancima da Nusrovci za provokaciju na severozapadu Sirije (pored naselja Al-Gabid i Kalb-Luza) imaju pripremljenih 20 kontejnera sa hlorom, a da se provokacija sprema i u južnoj provinciji Deraa u kojoj uporišta ima tzv Slobodna sirijska armija.

Prema njegovim rečima, pobunjenici i teroristi su hemijske otrove dobili maskirane kao humanitarna pomoć, a detonatore – upakovane u boksovima „cigareta“.

Rudskoj je izrazio zadovoljstvo što se situacija sa civilima u Istočnoj Guti konačno korenito izmenila, pa je za 24 sata iz zone ratnih dejstava izalo 27.000 civila.

Dodao je da su cele grupe terorista i pobunjenika spremne da polože oružje, ali da čekaju odobrenje svojih `gazda iz sveta`.

Reagujući na sve ovo, portparol Pentagona Adrian Rankin Gelovej je rekao da su Rudskojeva upozorenja „krajnje glupa“:

Lavrov: U Siriji ratuju komandosi SAD, Britanije i Francuske – to više nije „proksi-rat”  

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da u Siriji ratuju komandoske jedinice iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske i nekoliko drugih zemalja.

„Nije to više `proksi-rat` već direktna uključenost tih država u sirijski rat“ – ukazao je Lavrov.

On je neodgovornim nazvao izjave američkih zvaničnika o spremnosti SAD raketiraju i bombarduju Damask uprkos tome što se u glavnom gradu Sirije nalaze vojni i civilni predstavnici Rusije.

„Ne znam – naglasio je – ko je ovlastio ambasadorku SAD u Savetu bezbednosti UN, Niki Hejli, da izjavljuje da će SAD bombardovati Damask, možda i Asadovu rezidenciju, čak i ako se tamo nalaze ruski oficiri. To je apsolutno neodgovorno. Na to smo oštro odreagovali i po diplomatskoj i po vojnoj liniji“.

Check Also

HRVATSKI ISTORIČAR: „KOLIKO GOD NA CELOM BALKANU KOPAMO DALEKO U PROŠLOST, NAILAZIMO SAMO NA SRPSKE TRAGOVE- SKADAR JE BIO SRPSKI KRALJEVSKI GRAD, A ALBANCI SE POJAVLJUJU TEK U 11-om VEKU!

„Suživot Srba i Albanaca preko je potreban, ali on se ne može graditi na lažima, …