Home / TEMA DANA / RUSKI MEDIJI TVRDE: Vučić je nadmudrio sve svoje protivnike i izvukao remi iz evidentno izgubljene partije

RUSKI MEDIJI TVRDE: Vučić je nadmudrio sve svoje protivnike i izvukao remi iz evidentno izgubljene partije

Ruska državna novinska agencija TASS ocenila je da je „dugo čekani“ nastup Aleksandra Vučića na Kosovu – umesto „algoritma odustajanja od te autonomne srpske pokrajine, kako su mnogi mislili da će uslediti – doneo njegove „instrukcije za opstanak i borbu za srpsko stanovništvo“.

Agencija je procenila: „Višegodišnji napori Brisela da dođe do potpisivanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i prištine (što bi bilo faktičko priznavanje nezavisnosti Kosova sa strane Srbije) ostali su bez rezultata. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdejstvovao je – uprkos pritisku Zapada – novo odlaganje zvaničnog priznanja.“

TASS u nastavku zaključuje:

„Kako su pokazali događaji koji su se odigrali poslednjih dana, Vučić je nadmudrio sve svoje protivnike i izvukao remi iz evidentno izgubljene partije“.

Ruska agencija navodi da je Kosovo poslednjih meseci ponovo postalo „jedna od tema u međunarodnim odnosima koja je postepeno privlačila sve veću pažnju“.

Ponovo se vratilo na svetski dnevni red iako je izgledalo – ističe TASS – da je sve već rešeno:

„Ponovo se razgoreva bitka oko toga da li je Kosovo presedan u međunarodnom pravu ili poseban slučaj. Upravo Vučić je najzaslužniji što se Kosovo vratilo na dnevni red u svetu. Srpski lider je bez greške ulovio politički momenat globalnog sloma međunarodnih odnosa koji su bili uspostavljeni pre 30 godina i vratio je Kosovo na listu aktuelnih tema. Prirodno, to mu je pošlo za rukom uz podršku njegovih moćnih saveznika – Rusije i Kine sa kojima Beograd poslednjih godina brižljivo gradi partnerske odnose.“

U komentaru agencije TASS se dalje rezonuje ovako:

„Odjednom se ispostavilo da Srbima bezobzirno oteto Kosovo nije nikuda nestalo. A i da ga ne priznaje ne prosto preko 60 država, među kojima su Rusija, Kina, Indija i Izrael, nego i pet zemalja EU (Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija). Još je Španija posle katalonske krize postala jedan od najljućih protivnika nezavisnosti Kosova. Povrh svega, poslednjih godina je nekoliko zemalja povuklo vlastita priznanja nezavisnosti Kosova“.

TASS posebno naglašava da je EU zbog takvog stanja stvari pokušala da ubrza rešavanje problema i da definitivno pritisne Beograd. Sa namerom da sve bude gotovo do kraja mandata sadašnjeg sastava Evropske komisije i procesa koji mogu uslediti nakon izbora za Evroparlament koji će biti održani u maju naredne godine.

Agencija podseća da je pritisak na rukovodstvo Srbije tokom protekle godine bio bez presedana i da je već izgledalo da je ono spremno da `preda` Kosovo u zamenu za evropsku `šargarepu`.

TASS u ovom kontekstu ukazuje da je Vučić poznat kao suptilan političar i veliki poklonik šaha koji pravila te igre sam uspešno koristi.

Po proceni agencije, ključnim za formiranje srpske pozicije za nastavak cele igre biće predstojeći Vučićevi susreti sa Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom.

TASS citira ove reči moskovskog eksperta Jekaterine Entine:

„Dopuštena mogućnost razmene teritorija dala je Vučiću dodatno vreme i dopunski manevarski prostor. On 11. novembra treba da se sretne sa Trampom, a pre toga sa Putinom. Čini se da će upravo ti susreti, a ne pozicija brisela biti ključni za krajnju srpsku poziciju povodom Kosova“.

TASS Vučićevu posetu Kosovu i Metohiji smatra „trijumfalnom“.

Naveo je ove njegove reči: „Nas je ubio XX vek. Biće nam potrebna dva veka da obnovimo zemlju i stanovništvo“.

TASS sumira da sada – kada `kolektivni Zapad` počinje da gubi pozicije – Srbima ide na ruku svako odlaganje konačnog rešenja za Kosovo, pogotovo što je Vučić izdejstvovao odlaganje – na neodređeno vreme. I zaključuje:

„Postepeno jačanje pozicija glavnih saveznika Srbije – Rusije i Kine, generalno i na Balkanu – daje beogradu nadu za revanš za istorijski poraz zemlje u 20. veku čija apoteoza je i postalo Kosovo“.

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …