Home / TEMA DANA / SAD traži zatvaranje baze u Nišu, jer su zabrinuti da bi mogla postati rusko vojno uporište!

SAD traži zatvaranje baze u Nišu, jer su zabrinuti da bi mogla postati rusko vojno uporište!

Srpsko-ruski centar za vanredne situacije u Nišu od samog osnivanja, pre dve godine, predstavlja trn u oku Vašingtonu, a otkako je izbila kriza u Ukrajini i nakon našeg odbijanja da se svrstamo, SAD i EU su otišli korak dalje, te su državnom vrhu „sugerisali“ da je najbolje da Srbija stavi katanac na ovaj centar!

Kako Kurir saznaje iz vrha vlasti, Vašington i Brisel su zabrinuti da bi Niš mogao da postane rusko vojno uporište! Iako su dobili uverenje da centar to nije i da neće biti, oni sumnjaju da će to prerasti u još jednu vojnu filijalu Moskve.

– Vašington i EU misle da će iz centra u Nišu Moskva da špijunira američki antiraketni štit u Rumuniji. Isto tako, veruju da će Rusija, kroz bazu u Nišu, ojačati vojno prisustvo na Balkanu, kao ravnotežu američkim vojnim bazama na Kosovu, u Rumuniji i Bugarskoj. Iako nisu eksplicitno zahtevali da zatvorimo bazu, svi znamo šta znači kad oni „sugerišu“ – kaže izvor našeg lista.

Naša saznanja je na indirektan način potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić. Naime, on je na pitanje da li Amerika traži od Srbije da ugasi pomenuti centar, odgovorio da to nije tačno, ali da EU insistira da budemo deo evropskog mehanizma za reagovanje u vanrednim situacijama. U prevodu, EU hoće da prekinemo saradnju sa Rusijom, odnosno zajedničko delovanje u Centru, i da se priključimo njima.

– EU samo insistira da Srbija bude deo evropskog mehanizma za reagovanje u vanrednim situacijama, što nije sporno – kazao je Dačić.
Prema oceni sagovornika našeg lista, vojnih analitičara, okidač za ovakve pritiske mogla bi da bude kriza u Ukrajini sa jedne strane, ali i diplomatsko-politički sukob između Rusije i evroatlantskog bloka EU-NATO.

Aleksandar Mitić, predsednik Centra za strateške alternative, kaže da ga ne bi iznenadilo da ti pritisci postoje i u prilog tome podseća na najavu generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena o formiranju jedinica za brzo reagovanje i izgradnju baza na istočnim obodima ove alijanse.

– NATO svakako ne bi želeo da mu se ono što on smatra potencijalnom „ruskom izvidnicom“ u Nišu nađe iza leđa u trenutku kada planira nove poteze, koji su neprijateljski orijentisani prema Moskvi – kaže Mitić i dodaje da ovaj centar smeta SAD jer je konkretan primer operativne saradnje Rusije i Srbije, duboko unutar zone koju NATO smatra „svojom“ – na strateškoj lokaciji za Balkan, sat vremena vožnje od baze „Bondstil“.

Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da nije prvi put da američka diplomatija reaguje na srpsko-ruski centar.
– Iz depeša Vikiliksa se videlo da je ovo i ranije bilo u fokusu američke pažnje. Dosadašnji argumenti su se svodili na mogućnost konverzije ove baze u vojnu bazu – navodi Milošević.

Bratislav Gašić, ministar odbrane Vlade Srbije, ističe da su jasno definisani ciljevi ovog centra.
– Niko mi reč nije rekao za to, a čak nisam čuo da je neko tako nešto izjavio jer jasno su definisani ciljevi tog centra u Nišu.

– Centar je otvoren 25. aprila 2012. godine
– Rusija je izdvojila 27 miliona dolara za njegov razvoj
– Iz ovog centra se reaguje u slučajevima vanrednih situacija i suzbijanja posledica prirodnih katastrofa i tehnoloških havarija
– Pruža brzi odgovor na vanredne situacije na teritoriji Srbije, ali i drugih zemalja
– Centar može da zbrine oko 2.000 ljudi

(Kurir)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …