Home / TEMA DANA / Šešeljev intervju za „Glas Rusije“: Naša šansa i jedini spas je potpuna integracija sa Rusijom!

Šešeljev intervju za „Glas Rusije“: Naša šansa i jedini spas je potpuna integracija sa Rusijom!

Svega dan nakon povratka iz Haškog tribunala, ekskluzivni intervju novinaru Glasa Rusije Timuru Blohinu, dao je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

seselj

Gospodine Šešelj, na poslednjim izborima, vaša partija je nastupila sa parolom „I Kosovo i Rusija“. Zašto bi, po vašem mišljenju, upravo Moskva trebalo da bude glavni partner Beograda?

Od početka formiranja Srpske radikalne stranke mi se zalažemo za rusku opciju u spoljnoj politici Srbije. Čak i onda kad je Rusija bila u veoma teškom stanju pod režimom Jeljcina. Sada kad se Rusija uspravila, stala na noge pod vlašću predsednika Putina naši su se razlozi višestruko povećali. Naša šansa je jedino približavanje Rusiji. Mi želimo punu integraciju sa Rusijom. Onako kako su krenuli Belorusija, Kazahstan. Da mi nimalo ne zaostajemo. Samo nas integracija sa Rusijom može spasiti. Kao što nas je uvek Rusija spašavala kroz istoriju kad smo bili u najtežoj situaciji.

„Južni tok“ je sada, može se reći, suspendovan, a to je pre svega posledica problema u odnosima EU i Rusije. Da li vi i dalje verujete u taj projekat?

On je veoma važan za Srbiju i SRS se zalaže da se radovi na Južnom toku obavljaju u Srbiji bez obzira na ovu suspenziju. Jer suspenzija će biti privremenog karaktera, a ono što se uradi na planu Južnog toka u našoj zemlji će postati isplatljivije u energetskom pogledu.

Sada su protiv Rusije na snazi, vama i vašim sunarodnicima tako dobro poznate, zapadne sankcije….

A šta te sankcije mogu da naškode Rusiji? Ništa. Te sankcije će samo zapadnoevropskim zemljama da škode. Rusiji one ne mogu da naškode, čak mogu podstaći Rusiju na nove privredne poduhvate: na sopstvenu proizvodnju hrane, na sopstvenu proizvodnju industrijskih proizvoda i slično.

Da li ste pratili dešavanja u Ukrajini? Šta mislite o „Evromajdanu“ i ratu na jugoistoku zemlje?

Sad je na vlasti u Ukrajini, u Kijevu jedna pronacistička hunta koju je instrumentalizovao Zapad. Srpska radikalna stranka podržava i Donjeck i Lugansk. Mi želimo da cela Ukrajina vrati svoju dušu, da se vrati na slovenski put, da odustane i od evropskih i od atlantskih integracija. Jer one samo donose propast i Ukrajincima i Rusima koji žive u Ukrajini.

Prisetimo se jednog vašeg TV duela sa pokojnim srpskim premijerom Zoranom Đinđićem. Vi ste tada rekli da samo pocepana Srbija može ući u EU- odnosno Srbija bez Crne Gore (emisija je emitovana pre raspada SRJ), Kosova i drugih teritorija. Vi i dalje ne verujete u evropske integracije Beograda?

Ne verujem. Oni se samo s nama poigravaju, oni su naši neprijatelji. Šta mi imamo da tražimo u Evropskoj uniji kad su 23 njene članice od ukupno 28 priznale nezavisnost Kosova? Vidite šta je Vučić sad napravio dramu oko izjave albanskog premijera. On je zapravo na račun albanskog premijera sasuo ono što se ne usuđuje da saspe u lice Amerikancima, Englezima, Francuzima ili Nemcima.

U Rusiji je tokom svih ovih godina (vašeg zatočeništva) bio aktivan društveni komitet za zaštitu Šešelja. Šta za vas znači ta podrška?

Da, to mi je bila velika i moralna i politička podrška i veoma sam zadovoljan. I moji saradnici iz vrha Srpske radikalne stranke redovno su mi dostavljali informacije o radu tog komiteta. Ja sam zahvalan i ruskoj vladi što mi je spasila život u vreme mog štrajka glađu koji je trajao 28 dana. Tamo su već bili odlučili da me puste da umrem. Ali je onda ruskom Ministarstvo inostranih poslova izdalo veoma oštro saopštenje posle koga su odmah popustili u Haškog tribunalu i prihvatili svih mojih šest uslova za prekid štrajka glađu.

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc je izjavio da će presuda za vaš slučaj biti izrečena nepre kraja 2015.godine. Kakvu presudu očekujete?

Mene ne interesuje šta će biti konačna presuda. Ja sam se vratio u Srbiju i ja se više neću vraćati u Hag. Bar ne dobrovoljno. Ako me zatraže, onda će da me hapse Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i isporučuju. Ja sam bio u Hagu dovoljno. Nisu stigli da me osude. Držali su me prekomerno u pritvoru, nisu u stanju da donesu presudu. Što bi se ja više osvrtao na Hag?

Opozicija u Srbiji proživljava teška vremena. Da li ste spremni da sarađujete sa desnicom?

Meni treba malo vremena da sagledam sad ko je na kojim pozicijama, jer ima dosta indicija da je Vučić umešao svoje prste u ova neka zbivanja na opozicionoj sceni, kod parlamentarne opozicije. Dakle, tu moramo biti oprezni. Ali mi želimo da okupimo sve srpske patriote, sve one koji su za približavanje Rusiji, a koji su protiv ulaska u Evropsku uniju.

(Glas Rusije)

 

 

Check Also

DRAMATIČNO UPOZORENjE KISINDŽERA: SAD HITNO DA SE DOGOVORI SA KINOM I RUSIJOM- U SUPROTNOM DOGODIĆE SE NEŠTO JEZIVO!

Dok Pentagon u poverljivim vežbama simulira rat s Rusijom i Kinom, a Bela kuća namerno …