Home / TEMA DANA / SIGURAN ZNAK VELIKOG RATA: PORODICE SAUDIJSKIH PRINČEVA BEŽE U EVROPU U STRAHU OD IRANSKE ODMAZDE..

SIGURAN ZNAK VELIKOG RATA: PORODICE SAUDIJSKIH PRINČEVA BEŽE U EVROPU U STRAHU OD IRANSKE ODMAZDE..

Brojni članovi porodica saudijskih prinčeva pobegli su u evropske države zbog straha od odmazde Irana zbog američkog atentata na komandanta snaga IRGC-a, general-potpukovnika Kasema Solejmanija, prenose arapski mediji.

Medij Yemen Press na arapskom jeziku izvestio je u utorak da su članovi porodica saudijskih prinčeva tajno napustili aerodrome Rijad, Džeda i Meku i otišli u evropske zemlje.

Na osnovu izveštaja, američka ambasada je ranije upozorila Rijad na iranske odmazde na naftne instalacije Saudijske Arabije, posebno u Istočnoj Saudijskoj Arabiji.

General-potpukovnik Solejmani ubijen je u ciljanom napadu američkih bespilotnih letelica na međunarodni aerodrom u Bagdadu, rano u petak ujutro.

U vazdušnom napadu ubijen je i Abu Mahdi al-Muhandis, zamenik komandanta iračkih narodnih mobilizacijskih snaga (PMF). Medijska ruka PMF-a rekla je da su njih dvojica stradali u američkom vazdušnom napadu koji je ciljao njihovo vozilo na putu prema aerodromu.

Pet iranskih i pet iračkih vojnika usmrćeno je raketama koje su američke bespilotne letelice ispalile na međunarodni aerodrom u Bagdadu.

Pentagon je potvrdio napad u zvaničnoj izjavi.

Napad je usledio usred tenzija koje su započete napadom SAD na jedinice PMF-a u kojima je ubijeno 28 iračkih narodnih snaga. Dan kasnije, Iračani su napali američku ambasadu u Bagdadu.

Predsednik Donald Tramp je u sredu naredio da se oko 750 američkih vojnika rasporedi na Bliski Istok.

Američki zvaničnici ranije su predložili da se uključe u dalje odmazde u Iraku.

Događaji takođe predstavljaju veliki pad u iračko-američkim odnosima koji bi mogli dodatno da ugroze američki uticaj u regionu i američke trupe u Iraku i oslabe uticaj Vašingtona u kampanji pritiska na Iran.

Američki predsednik Donald Tramp odmarao se na svom imanju u Palm Biču na Floridi, ali je postavio tvit američke zastave.

Napad predstavlja dramatičnu eskalaciju SAD-a u odnosu na Iran nakon višemesečnih napetosti. Napetosti potiču još od Trampove odluke iz maja 2018. o povlačenju SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, sklopljenog pod njegovim prethodnikom.

Webtribune.rs

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …