Home / TEMA DANA / SKAPAROTI SPREMA SVE ZA VELIKI RAT: Dovukao gomilu vojske u Izrael! EVO ŠTA SE DEŠAVA, A ŠTO MEDIJI PREĆUTKUJU.. (VIDEO)

SKAPAROTI SPREMA SVE ZA VELIKI RAT: Dovukao gomilu vojske u Izrael! EVO ŠTA SE DEŠAVA, A ŠTO MEDIJI PREĆUTKUJU.. (VIDEO)

Komandant američkih vojnih snaga u Evropi general Kurtis Skaparoti zakleo se u Tel Avivu da će Sjedinjene Države pomoći Izraelu u kriznom trenutku.

On je ovo izjavio nakon sastanka sa ministrom odbrane Izraela Gadijem Ajzenkotom u izraelskom generalštabu, tokom masivnih vojnih vežbi Izraelskih odbrambenih snaga (IOS) i Armije SAD pod nazivom „Juniper kobra 2018“, koje se ovih dana održavaju u Izraelu.

Na vežbama, zvanično, u ovom trenutku učestvuje oko 4.500 vojnika, ali se ne navodi koliko ima Izraelaca, a koliko Amerikanaca, kao ni da li je to konačan broj, a u izraelske teritorijalne vode, ovim povodom, doplovila je i američka 6. flota.

„Juniper kobra“ je prevashodno vežba protivraketne i protivavionske zaštite, na kojoj će, između ostalog, biti uvežbavana koordinacija američkih i izraelskih raketnih i vazduhoplovnih snaga, a trajaće nekoliko nedelja.

– Sjedinjene Države su duboko posvećene odbrani Izraela. Nastavićemo da radimo sa IOS-om na promociji stabilnosti u regionu, i to ne samo u smislu vojnih vežbi već i u slučaju stvarnih nepredviđenih situacija, rekao je Skaparoti.

„Tokom sastanka, komandanti su diskutovali o trenutnoj situacji na Bliskom Istoku i pretnjama u razvoju, kao i o prilikama za strateške vojne operacije“, saopšteno je iz komande izraelskih snaga.

General Ričard Klark, komandant 3. vazduhoplovne armije SAD, koji predstavlja američku ratnu avijaciju na ovim vežbama, rekao je da je vojska njegove zemlje spremna da brzo odreaguje na poziv Izraela. On je naglasio da je potrebno svega 72 sata da se američke snage stacionirane u Evropi prebace u Izrael.

Pojačane aktivnosti na severoistoku Sirije

Istovremeno sa pokretanjem vežbi „Juniper kobra 2018“, tokom prethodna dva dana, lokalni aktivisti prijavili su pojačane aktivnosti američkih snaga u severoistočnoj sirijskoj pokrajini Hasaka, koja se u potpunosti nalazi pod kontrolom američko-kurdske koalicije.

Lokalni aktivisti izveštavaju o velikom broju američkih „Blek hok“ helikoptera koji već dva dana pristižu u iste te baze, što je dokumentovano i ovim snimkom:Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …