Home / TEMA DANA / ŠOK IZ PARIZA ZA SRBE- SUDAR SA REALNOŠĆU: KATANAC NA EVROPSKA VRATA

ŠOK IZ PARIZA ZA SRBE- SUDAR SA REALNOŠĆU: KATANAC NA EVROPSKA VRATA

Šok iz Francuske: ministarka za evropske poslove u francuskoj vladi jasno je stavila do znanja da “sadašnje stanje” Evropske unije ne omogućava proširenje članstva. Šta ćemo sad?

Pet dana nakon što je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ponovio da zemlje Zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u EU jer u suprotnom postoji rizik od povratka u devedesete, francuska ministarka za evropske poslove dala je daleko manje optimističnu izjavu.

Kako je rekla, Srbija ima evropsku perspektivu, ali sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja “u zadovoljavajućim uslovima”. Loazo je istakla da je neophodno reformisati EU i izvršiti reviziju njenog funkcionisanja.

– Pošto smo mi vaši prijatelji, dužni smo da vam kažemo istinu: sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima – kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile – poručila je Loazo. Predsednik Aleksandar Vučić, sa kojim se Loazo juče sastala, nije izgledao iznenađen ovakvim stavom.

– Zahvalni smo na iskrenosti. Bolje da nam kažu istinu nego da nas obmanjuju – kratko je rekao Vučić.

OČEKIVANO?

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković ističe da izjave predstavnika Evropske komisije i zvaničnika zemalja članica EU imaju različitu težinu.

– Evropska komisija ne odlučuje o prijemu novih članova u EU, već može samo da utvrdi da li određena zemlja ispunjava uslove za ulazak. Odluku o proširenju donose samo zemlje članice. Izjava francuske ministarke je očekivana kada se ima u vidu da njena zemlja već godinama ima rezerve prema proširenju EU – podvlači Savković, i dodaje da je za Francusku važnije pitanje da li EU može ove godine započeti pregovore sa Severnom Makedonijom koja je postala izgledniji kandidat za EU od Albanije sa kojom je vezivana.

Kako kaže, skeptičan stav Francuske ima veze i s unutrašnjim prilikama u zemljama Balkana.

– Reforme se ne odvijaju dovoljno brzo. Recimo, Srbija ne napreduje dovoljno u oblasti vladavine prava, a ima i proteste. Zbog toga je vrlo nezahvalno govoriti da li će Srbija 2025. godine ući u Evropsku uniju. Mnogo važnije od datuma ulaska u EU je da Srbija pre toga obavi sve neophodne poslove – objašnjava Savković.

KAMPANJA

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavu francuske ministarke vidi u svetlu dva momenta.

– U toku je kampanja za izbore organa EU, a ne treba zaboraviti ni poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona koji se od kada je ojačao kao lider zalaže da se obustave pregovori za proširenje dok se EU ne konsoliduje. To je rezultat problema koje su izazvale zemlje bivšeg socijalističkog bloka koje su ušle u EU iako su bile nedovoljno spremne za to. Zbog toga je Makron predložio da se unutar EU države članice podele u dva koncentrična kruga prema važnosti – podvlači Popov.

REALNOST

Najpesimističnije mišljenje ima asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

– Bez obzira na različite poruke koje stižu iz EU, jasno je da ne postoji namera o skorom proširenju na Zapadni Balkan. Priča o članstvu je nerealna i sa stanovišta političkih izazova unutar EU i iz perspektive dosadašnjeg tempa otvaranja pregovaračkih poglavlja. Junkerovu poruku trebalo bi razumeti kao pozitivnu ideju da jednog dana ceo Balkan postane deo EU, a stav francuske ministarke Loazo kao priliku da se suočimo sa realnošću. Mnoga pitanja bi trebalo da počnemo da rešavamo ne zbog uslovljenosti evropskih integracija, već zbog sopstvenih interesa – ističe Surlić.

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …