Home / TEMA DANA / ŠOK U EU- PRETI RASPAD: Nemačka zatvara granicu sa Austrijom! Evo šta se dešava..

ŠOK U EU- PRETI RASPAD: Nemačka zatvara granicu sa Austrijom! Evo šta se dešava..

Nemačka planira da zatvori svoju granicu sa Austrijom – što je katastrofalan potez koji ugrožava samo postojanje Evropske unije.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer objavio je plan ove nedelje, koji bi mogao rezultirati tim da više migranata pohrli u Austriju i Italiju.

Britanski Express izveštava: Ovaj sukob je uzdrmao već krhku nemačku vladu, koja je formirana tek u martu nakon koalicije i višemesečnog polemisanja i diplomatije.

Ministar unutrašnjih poslova, koji je oduvek kritikovao politiku liberalne migracije Merkelove, trebalo bi da pokuša i da ubedi druge lidere EU da se slože o zajedničkoj migrantskoj politici na samitu ovog meseca.

On je reklao: “Za mene je važno da o stvarima odlučujemo zajedno u Evropi, a ne da delujemo unilateralno.“

Sihoferov plan bi podrazumevao promenu politike otvorenih vrata koju je kancelarka objavila 2015. godine. Berlin bi odbio tražioce azila koji su već registrovani u drugoj državi EU.

Postojala bi strožija pravila migracije i brža deportacija odbijenih azilanata.

Sihofer je otkazao planove da u ponedeljak predstavi svoj “masterplan“ o imigraciji, tvrdeći da još uvek treba da se dogovore o određenim stvarima.

Sebastijan Kurc, na čelu desničarske vlade, ima slične stavove kao Sihofer: “Moramo odlučiti ko dolazi u Evropu, ne krijumčari.“

Nakon što se sastao sa Merkelovom ove nedelje, Kurc je na Tviteru napisao: “Hvala mnogo kancelarki Angeli Merkel na našoj dobroj konverzaciji, Nemačka nije samo naš sused i prijatelj, već i naš najvažniji ekonomski partner.“

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je ranije ove nedelje odbio da dozvoli spasilačkom brodu koji je prevozio stotine migranata da pristane u luku.

Salvini je takođe zatražio da se postignu dogovor o tome kako će napraviti zajednički predlog o tome kako zatvoriti spoljnu granicu EU.

Dolazak više od milion migranata od 2015. godine u Nemačku je podelio zemlju i podstakao rast ekstremno desničarske stranke Alternativa za Nemačku.

Webtribune.rs

Check Also

ŠTA SE DEŠAVA NA KUBI POSLE ODLASKA RAULA KASTRA S ČELA KOMUNISTIČKE PARTIJE

To što je piletina primećena u ponekoj prodavnici uzbudila većinu Kubanaca više nego odlazak Raula …