Home / TEMA DANA / ŠOKANTNA ANALIZA DR DRAGANA PETROVIĆA: Migranti su velika opasnost za Srbiju– DOGODIĆE SE OVO.. (VIDEO)

ŠOKANTNA ANALIZA DR DRAGANA PETROVIĆA: Migranti su velika opasnost za Srbiju– DOGODIĆE SE OVO.. (VIDEO)

Centralna tema gostovanja dr Dragana Petrovića u emisiji Intervju na Balkan.info portalu kod voditelja Teše Tešanovića je migrantski pritisak na Srbiju, srpske i druge balkanske prostore.

U oko dva i po sata emisije, bile su uključene i druge važne teme, Kosovo i Metohija, Crna Gora, Republika Srpska, međunarodni odnosi u svetu poput susreta Trampa i Putina, situacija u Francuskoj, svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji i dr.

Talas migracija sa Bliskog istoka, Severne i Subsaharske Afrike pritiska Evropu poslednjih nekoliko godina. Najfrekventniji je pravac Balkanske rute, koji je pretežno kopneni, i mediteranski pravac koji je pomorski. Balkanska ruta je pretežno kopnena, i glavni udar dolazi preko Turske ka Grčkoj i Bugarskoj i dalje ka središnjoj i zapadnoj Evropi. Srbija se suočava u okviru tranzicije sa nizom problema – ekonomskih, demografskih, socijalnih, i migrantski pritisak joj donosi dodatne izazove i geopolitičke rizike.

Specifičnost Srbije u odnosu na migrantski problem, je u slabom stanju svoje ekonomije i standarda stanovništva, negativnim prirodnim priraštajem i negativnim mehaničkim priraštajem zbog nametnutog od strane atlantističkih sila pogrešnog neoliberalnog ekonomsko-socijalnog modela.

Srbija ima teritorijalni spor oko Kosova i Metohije, i graniči se sa, (i čak ima i izvesna konfliktna pitanja), sa narodima i zajednicama muslimanske veroispovesti na svom južnom pravcu (Albanci, Muslimani, Bošnjaci). U tom kontekstu pritisak muslimanskih izbeglica sa Bliskog istoka, Severne i Subsaharske Afrike ima i svoju geopolitičku komponentu.

Od proleća 2016 primiren je pritisak Balkanske kopnene rute, zbog privremenog sporazuma EU-Turska, ali je priliv migranata, iako višestruko smanjen (privremeno?), i dalje prisutan sada preko niza diverzifikovanih ruta, uključujući i onu preko islamskog faktora na Balkanu (tzv. transverzalom), ali i niza manjih udara preko obala balkanskih zemalja.

Crna Gora je takođe na udaru migrantskog pritiska, istina pretežno kao tranzitna zemlja za sada, i to kako dotokom migranata kopnenim putem, pre svega tzv. „islamskom vezom“ tako i preko obale „dodavanjem“ migranata iz Italije, severne Afrike i dr.

Najnovije prestrojavanje u Nemačkoj, kao i u nekim drugim važnim članicama Unije, da se migranti ne samo više ne primaju, već i vraćaju oni bez papira u treće zemlje gde su dobile bilo kakvu evidenciju i dokumenta, ukazuje na opasnost da se na Balkanu, a računajući i Srbiju (u manjoj meri i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i dr.), zahvaljujući marionetskim režimima poput Vučića i Đukanovića, mogu smestiti migrantski kampovi za prihvat privremenu i trajnu većeg broja migranata.

To bi na osnovu višestrukih slabosti ovih zemalja u ekonomsko-demografskoj ravni pre svega mogao da bude vrlo ozbiljan izazov i za njihovu perspektivu i čak opstanak u onom obliku kako danas egzistiraju.

Pogledajte video:


(facebookreporter.org)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …