Home / TEMA DANA / SPREMA SE EKSPLOZIJA U SRCU EVROPE: MADRID ODBACIO POZIV ZA PREGOVORE SA KATALONCIMA! OVO SE DEŠAVA..

SPREMA SE EKSPLOZIJA U SRCU EVROPE: MADRID ODBACIO POZIV ZA PREGOVORE SA KATALONCIMA! OVO SE DEŠAVA..

Španska Vlada odbacila je danas pozive katalonskog regionalnog lidera Kima Tora za nove pregovore, nakon talasa nasilja zbog izricanja zatvorskih kazni za separatističke lidere, dok se policija sprema za nove proteste.

Barselonu su sinoć zahvatili najžešći neredi u poslednjih nekoliko decenija, nakon što su maskirana lica blokirala puteve sa zapaljenim kantama smeća i gađala kamenjem policiju, koja je odgovorila ispaljivanjem dimnih bombi i suzavcem.

Tora je rekao da nasilje ne održava mirnodopsku prirodu pokreta za nezavisnost Katalonije i zatražio razgovore sa Madridom.

– Apelujemo na vršioca dužnosti španskog premijera Pedra Sančeza da sjedne za pregovarački sto i razgovara – rekao je Tora novinarima.

Sančez je rekao da Tora prvo mora da nedvosmisleno osudi nerede.

– Tora mora snažno da osudi nasilje, a što do sada nije učinio – rekao je Sančez.

On je dodao da je Vlada Španije u više navrata saopštila da problem Katalonije nije nezavisnost, koje se neće dogoditi, jer je nezakonito i nije želja većine Katalonaca, već koegzistencija.

Protesti su izbili ove sedmice nakon što je Vrhovni sud Španije izrekao duge zatvorske kazne devetorici katalonskih vođa zbog njihove uloge u kampanji za nezavisnost 2017. godine.

Radikalna omladinska grupa Aran pozvala je na nove demonstracije večeras protiv „policijskog nasilja“. Članovi ove grupe najavljuju da će ponovo tražiti slobodu za sve političke zatvorenike.

Policija strahuje od novih sukoba i preporučila je vlasnicima da zatvore prodavnice tokom protesta.

Tora je rekao početkom sedmice da Katalonija treba da održi novo glasanje o samoopredeljenju u naredne dve godine, a danas kaže da je potrebno poštovati volju naroda.

– Mi ćemo ići onoliko daleko koliko to želi narod Katalonije – rekao je Tora.

Oko 300 ljudi uhapšeno je u sukobima koji su izbili u Kataloniji od izricanja presuda 14. oktobra.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Španije Fernando Grande-Marlaska branio je policiju od optužbi da su koristili prekomernu silu.

– Situacija je pod kontrolom. Došlo je do ozbiljnog, organizovanog nasilja, ali naglašavam da policija nije preterala – rekao je on.

(Srna)

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …