Home / TEMA DANA / SPREMA SE HAOS: Kina pokrenula plan za rušenje dolara!

SPREMA SE HAOS: Kina pokrenula plan za rušenje dolara!

ksi- jinping- kina
Kina ima za cilj rušenje američkog dolara kao valute za tržište nafte, a što bi moglo imati dalekosežne posledice.

Od sedamdesetih godina prošlog veka, trgovina naftom je gotovo u potpunosti vršena u američkim dolarima, čak i kada kupci i proizvođači nisu američki. Uticaj naftne trgovine izražene u dolarima je ogromna. Pošto je nafta procenjena u dolarima, postoji velika potražnja za dolarima, koja daje SAD-u ekonomsku i stratešku moć.

Peking se nada da će potisnuti dolar stavljanjem fjučersa na tržište u sopstvenoj valuti, juanu. U tom smislu, izveštaji ukazuju na to da će Kina u narednim mesecima predstaviti naftne cene u juanu.

Za Kinu postoji veliki broj razloga za ovaj korak. Naftno tržište fjučersa bazirano na juanu stimuliše potražnju za kineskom valutom, za koju Kina veruje da će joj dati strateški uticaj. Taj novac će verovatno ponovo biti ubačen u kinesku ekonomiju. SAD su mogle da pokreću ogromne budžetske deficite, pozajmljujući novac po izuzetno niskim stopama zbog potražnje za svojom valutom. Petrodolari se konstantno vraćaju nazad u američku ekonomiju, stvarajući investicije i ekonomski rast koji se inače, možda ne bi ni desio. Dolar je takođe dugo bio jedan od glavnih valuta za investitore širom sveta.

Kina se nada da će takođe uspeti sa ovakvom dinamikom. Kao najveći uvoznik nafte na svetu, postoji velika logika u tome da ugovori o prodaji nafte budu u juanima.

Ali neće biti lako izbaciti dolar. Plan je da se na Šangajskoj međunarodnoj energetskoj berzi pokrenu ugovori za fjučerse u juanima, ali postoje prepreke u uveravanju velikih proizvođača nafte i potrošača za korištenje juana. Bez nekih velikih zemalja koje učestvuju, poput recimo, Saudijske Arabije ili Rusije, teško je stvoriti tržište koje je dovoljno veliko i likvidno da bi se ostvario ovaj plan.

Štaviše, zbog toga što je juan vezan za dolar i prilagođava se svakodnevno – glavni investitori će biti oprezni u trgovini u kineskoj valuti.

„Moja najveća rezerva je uloga kineske vlade, potencijalne državne intervencije i favorizovanje kineskih kompanija“, rekao je Džon Driskol, direktor „JTD Enerdži Servisis“.

Mnogi smatraju da je ključ uspeha učestvovanje zemlje kao što je Saudijska Arabija. Saudijska Arabija je jedan od najvećih proizvođača nafte u svetu i prodaje više od milion barela nafte dnevno u Kinu. Rusija je i dalje glavni dobavljač u Kini, koja je u septembru izvezla 1.545 mb/d, a zapravo Rusija uzima udeo tržišta Saudijske Arabije u Kini. Ako Rijad želi da izbegne gubljenje tržišta, moguće je da će se morati saglasiti sa prodajom u juanu. Nedavni izveštaji o tome da velike kineske naftne kompanije u državnom vlasništvu razmatraju direktnu kupovinu pet procenata „Saudijskog Aramka“, potez je koji treba posmatrati u tom kontekstu.

„Verujem da će cene nafte u juanu doći, čim se Saudijci odluče da je prihvate, jer će ih Kinezi prisiliti da to učine, a ostatak tržišta nafte će se kretati zajedno s njima“, rekao je Karl Vajnberg, glavni ekonomista „Haj frekvensi ekonomiksa“.

U tom trenutku stvari bi zaista počele da se menjaju, a dolar bi izgubio svoj neprikosnoveni status. Neki smatraju da je to malo verovatno, s obzirom na to da će Saudijska Arabija verovatno biti upoznata sa kontramerama iz SAD. Ali to bi bio težak izbor za Rijad – izgubiti kinesko tržište ili izazvati besnilo Vašingtona.

Možda se to neće desi odmah, ali postavljanje cena nafte u juanima na berzi u Šangaju može označiti početak kraja petrodolara.

(Vostok)

 

Check Also

PRVO ĆE BITI PROGLAŠENA TRAMPOVA, PA BAJDENOVA POBEDA, POTOM ĆE POČETI OBRAČUNI PO GRADOVIMA..

Autor: Sergej MARKOV Sjedinjenim Državama se približava najoštrija politička kriza. Evo najverovatnijeg scenarija te krize. 1. …