Home / TEMA DANA / SPREMA SE OLUJA NA BLISKOM ISTOKU: MISTERIOZNI RUSKI BROD PROŠAO KROZ BOSFOR! PREVOZI STRAŠAN TOVAR

SPREMA SE OLUJA NA BLISKOM ISTOKU: MISTERIOZNI RUSKI BROD PROŠAO KROZ BOSFOR! PREVOZI STRAŠAN TOVAR

Dok traje krhko primirje na severu Sirije, ruska vojska je intenzivirala slanje pojačanja u arapsku republiku, prenosi portal BulgarianMilitary.

Ruski desantni teretni brod „Saratov“ je kroz Bosforski moreuz transportovao čak 150 tenkova i oklopnih vozila, kao i svo potrebno naoružanje i municiju.

Ovakvo povećanje borbene moći tenkovskih jedinica u Siriji je indikator da se sprema velika ofanzivna operacija, pogotovo ako uzmemo u obzir konstantno kršenje primirja od strane Turaka i njihovih terorističkih saveznika.

Podsećamo, Turska je tokom februarske eksalacije u Idlibu izgubila 62 vojnika, dok je više od 100 ranjeno. Uništene su i desetine turskih oklopnih vozila, a više od deset dronova je oboreno.

Pentagon je više puta optuživao Rusiju da je odgovorna za ove strahovite gubitke turske vojske, ali je Kremlj čvrsto negirao te navode.

Početkom marta su se predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sreli u Moskvi i dogovorili prekid vatre u Idlibu.

Sirijski predsednik Bašar al Asad je nakon toga rekao da će, u slučaju da američka i turska vojska ne napuste zemlju, Damask biti prinuđen da ih silom istera.

Sirijska vojska je u januaru oslobodila gotovo polovinu teritorije provincije Idlib, a time je veliki broj turskih osmatračnica i utvrđenih položaja ostao opkoljen.

Posle toga je zvanična Ankara poslala pojačanja u region, a zatim pokrenula operaciju „Prolećni štit“, sa ciljem potiskivanja Sirijske arapske armije na početne položaje.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …