Home / TEMA DANA / SPREMAJU NAROD ZA PREDAJU: AKO NE PRIHVATIMO AMERIČKI PLAN ALBANIJA ĆE BITI DO PANČIĆEVOG VRHA!

SPREMAJU NAROD ZA PREDAJU: AKO NE PRIHVATIMO AMERIČKI PLAN ALBANIJA ĆE BITI DO PANČIĆEVOG VRHA!

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je svima jasno da stanje od pre 1999. godine ne može da se vrati.

Međutim, on upozorava da ćemo, ako nešto ne učinimo, uskoro imati zastavu “velike Albanije” u blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku.

Govoreći o nedavnom samitu u Berlinu, Drecun je rekao da su nemačka kancelarka Amgela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron želeli da pokažu da mogu da efikasnije rade od evropske administracije.

“Makron i Merkel su doživeli neprijatno iznenadenje jer nisu ocekivali takvo ponašanje Albanaca koji očigledno imaju podršku nekih drugih. Jedini rezultat ovog samita je najava novog sastanka u julu. Ipak, sve ovakve inicijative su pomoć u procesu”, rekao je Drecun za RTS.

Drecun je ocenio i da je ideja o razgraničenju, posebno za sponzore nezavisnosti Kosova, završena, jer oni smatraju da Kosovo treba da nastavi da funkcioniše kao nezavisna država.

“U SAD su, ipak, smatrali da treba da se razgovara o tome da ta država bude drugačije modelirana, posebno pojedini delovi gde Srbi čine kompaktnu celinu kao što je severno Kosovo, Kosovsko Pomoravlje i Štrpce”, objašnjava Drecun.

Komentarišući da su mnogi to shvatili kao povlačenje linija što je brutalnom reakcijom minirano od dela i domaće javnosti, ali i međunarodnom planu, pre svega Nemaca, navodi da politikantstvo pojedinih stranaka i njihovih lidera nanosi štetu Srbiji.

“Oko svega možemo da se nadgornjavamo, jer to i jeste način da se zadobije pažnja ili poverenje birača, ali oko ključnog nacionalnog pitanja morali bi da pokažemo više razuma i da pokažemo da smo naučili lekcije iz prošlosti”, ističe Drecun.

Drecun smatra da je svima jasno da ne možemo da vratimo stanje od pre 1999. godine. “Nije više u pitanju da li mi nešto njima dajemo, oni su uz pomoć NATO-a već dobili deo naše teritorije i verovanje da ce se nešto u toj meri promeniti na međunarodnom planu je naivno ali je u toku proces koji napreduje i ako nešto sada ne učinimo, imaćemo uskoro zastavu velike Albanije na administrativnoj liniji u blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku”, naglašava Drecun.

Albanci hoće celokupnu teritoriju Kosova i Metohije, smatra Drecun i kaže da moramo da iskoristimo ponudu SAD, jer ona neće biti dugo na stolu. Kada je reč o napisima prištinskih medija da je predsednik prištinskog parlamenta Kadri Veselji pozvan na saslušanje u sud, Drecun kaže da on nije pozvan u sud već u specijalizovano tužilaštvo.

“Specijalizovano tužilaštvo pokazuje interesovanje da se pripadnici OVK procesuiraju po komandnoj odgovornosti, posebno tzv. Drenička grupa, gde spadaju i Tači i Veselji. Veselji je i danas šef Tačijeve tajne obaveštajne službe koja se bavila prljavim poslovima posle dolaska međunarodnih snaga od završetka etničkog čišćenja do likvidacija političkih neistomišljenika iz redova Albanaca”, navodi Drecun.

Međutim, Drecun ističe da iako Veselji jeste odgovoran za zločine i nad Srbima i nad Albancima, o tome nema čvrstih dokaza i pisanih tragova. Njegova odgovornost bez svedoka je teško dokaziva i pitanje je da li će do suđenja uopšte da dođe.

(Tanjug)

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …