Home / TEMA DANA / SRBIJA ĆE TEK DA SE TRESE- RUSIJA POSTAVILA PITANJA U VEZI AFERE „RUSKI ŠPIJUN“

SRBIJA ĆE TEK DA SE TRESE- RUSIJA POSTAVILA PITANJA U VEZI AFERE „RUSKI ŠPIJUN“

„Špijunski skandal“ u Srbiji, to je najnovija u nizu provokacija, ocenila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

„Ubrzo predstoji susret na vrhu, a već smo navikli da se nekoliko dana pred takve susrete pojavljuju zanimljive priče koje se predstavljaju kao senzacije. A onda prolazi vreme i sve se to dezavuiše ili se ispostavi da je to bila sklepana, jeftina provokacija“, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare u Moskvi.

Ona je istakla da se sva pitanja koja izazivaju zabrinutost zemlje rešavaju odgovarajućim kanalima, te naglasila da se prema ovome treba odnositi kao prema provokativnoj priči.

„Tim video-snimkom treba da se bave verovatno oni čiji je to posao, a što se tiče široke javnosti autori tog takozvanog filma imali su za cilj provokativnu akciju, sa pokušajem da se izazove odgovarajuće raspoloženje kod ljudi pred čitav niz razgovora, susreta, poseta“, navela je ona.

Zaharova je napomenula da su takve situacije i do sada „redovno viđane“.

„U poslednjih godinu dana mogu da navedem desetak sličnih primera kada su se ili pred posete, razgovore, samite, ili odmah posle njih pojavljivale slične provokativne priče, hibridni gestovi, fejkovi“, navela je Zaharova.

Ona je naglasila da Ministarstvo inostranih poslova Rusije traži dokaze autentičnosti video-snimka na kojem „ruski obaveštajac u Srbiji predaje novac“.

„Smatram da se moraju utvrditi svi fakti: kada je nastao taj video, ko je sve na njemu, kada se (ono što je snimljeno) desilo i ko je sve to montirao. Kada sve to budemo imali – onda ću to komentarisati“.

Zaharova je u nastavku naglasila da ne beži od komentarisanja i da će to učiniti lim budu utvrđene sve bitne činjenice:

„Sada o suštini ne mogu ništa posebno da kažem jer glavnih fakata nema. Komentarisati se može samo kad se znaju ključne činjenice. Vratićemo se na ovo kada sve činjenice budu na stolu i – proverene“.

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …