Home / TEMA DANA / SRPSKI VOJNI EKSPERT OTKRIVA ŠTA SE TO SPREMA NA BALKANU..

SRPSKI VOJNI EKSPERT OTKRIVA ŠTA SE TO SPREMA NA BALKANU..

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da bi radikalne struje iz Prištine mogle da izazovu incidente na severu Kosova i Metohiju, kako bi učvrstile svoju poziciju i opstale u vrlo snažnim unutar-albanskim trvenjima, ali ne veruje da bi to moglo ozbiljnije da naruši bezbednosnu situacija u regionu.

“Ljudi kao što je Ramuš Haradinaj, bi mogli da požele da se nekad desi nešto da bi pokazali da su tu”, rekao je Radić upitan da prokomentariše ocene i upozorenja koja se čuju ovih dana da su mogući incidenti na severu Kosova i Metohije.

Kaže, previše je sada pažnje, za razliku od skorijeg vremena, velikih sila koje su usredsređene na nas da bi se to dogodilo.

“Više nismo crna rupa u interesima i zaboravljeni u zapećku nekih drugih kriza. Gleda se na to šta se dešava na Balkanu“, kaže on i dodaje “da sada u regionu postoje vrlo agilni politički aktere iz Moskve, Vašingtona, Brisela, Londona, Pariza koji se bave nama“.

Upravo zbog toga, veruje, “balkanski politički ekspres lonac ne može da eksplodira, ali može da zapišti“.

On dodaje da uvek neko može neko doći na ideju da radikalizuje situaciju zbog boljeg pozicioniranja u pregovorima, jer svima sada treba vesti u novinama da su dokazane patriote,ali kaže ne vidi snage kojima bi odgovarala radikalizacija i koji bi želeli da nasilno reše problem.

“Pregovori će biti tvrdi, ne sumnjam da je politički pritisak na našu vlast vrlo radikalan, ali ne verujem da postoji teorije zavere kroz tajne mehanizme i akcije koje bi narušile u ovom trenutku neki održivi bezbednosni ambijent“, ističe on.

Na pitanje da spekulacije medija da bi radikalna grupa „B13“ mogla da izazove incidente na severu KiM, Radić kaže da sama činjenica da to pišu mediji znači da to nije ozbiljna priča.

Kaže da su največe probleme zadavale organizacije o kojima ništa nismo znali.

“Upravo slučaj Haradinaja i nestanka svih svedoka koji su trebali da svedoče protiv njega, što se pretvorilo u svojevrsnu tužnu parodiju pokazuju kako funkcionišu stvarni mehanizmi. Čim ste vi na televiziji eksponirani, čim se o vama priča znači niste vi opasnost, uvek su opasnost oni koje ne vidite i oni koje ne znate gde su u ovom momentu i šta planiraju“, naglašava Radić.

Upitan da prokomentariše zabrinutosti ruskog ambasadora Bocana-Harčenka u vezi situacije na KiM, Radić kaže da danas u međunarodnoj zajednici, na Zapadu, postoji opšti stav da kosovska kriza mora da se održi stabilnom.

“Rusija je zainteresovana za KiM. Treba razumeti da se tu vodi vrlo ozbiljna igra koja nema veze sa nama i sa KiM u prvom redu nego sa pozicioniranjem velikih sila na našem terenu, onom tradicionalnom igrom moći“ kaže Radić i dodaje da zapadni centri moći žele da se vrate u u punoj meri, u punom kapacitetu na naš prostor, koji su prilično zanemarili prethodnim godinama.

Radić smatra da Zapad prepoznaje da Rusija svoje prisustvo u regionu gradi pre svega kroz politički značaj na pitanju KiM i da je sada Moskvi izuzetno važno da tu temu održi u prvom planu.

Stvara se slika, kaže Radić da se bliži epilog kosovskog problema, jer je očigledno da je interes Vašingtona da se završi sa tom temom koja opterečuje, angažuje resurse i stvara sliku sukoba velikih sila u regionu koja mnogo košta.

“Za to naravno postoje neki rokovi. Bili oni tajni ili polu-javni kroz novinske tekstove na stolu mi ne bismo trebali da izvedemo zaključak da je nužno da se kriza završi”, zaključio je Radić.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …