Home / TEMA DANA / STEŽE SE OBRUČ OKO TRAMPA: Pet njegovih bliskih saradnika priznalo zločine- Tramp zapretio da će povući SAD u ambis…

STEŽE SE OBRUČ OKO TRAMPA: Pet njegovih bliskih saradnika priznalo zločine- Tramp zapretio da će povući SAD u ambis…

Predsednik SAD Donald Tramp nalazi se u najtežoj situaciji do sada, nakon što se i njegov bivši advokat Majkl Koen izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje i druge optužbe. Do sada je čak pet Trampovih bivših saradnika priznalo da su prekršili zakon, a stručnjaci ističu da je pred predsednikom SAD „najnapetiji period vladavine“.

Od njegovog izbora na čelu SAD u novembru 2016, predsednik Trampove kampanje, bivši visoki zvaničnik izbornog štaba, savetnik za nacionalnu sigurnost, njegov lični advokat i pomoćnik za spoljnu politiku priznali su zločine ili su osuđeni kao rezultat istrage specijalniog tužioca Roberta Milera, piše Gardijan.

MAJKL KOEN

Majk Koen (51) počeo je da radi za Trampa 2006. godine kao advokat i „fikser“, dobivši titulu izvršnog potpredsednika u organizaciji Tramp. Nepokolebljivi zaštitnik svog šefa, Koen je jednom prilikom izjavio da bi za „predsednika primio metak“, ali njegova lojalnost Trampu je očigledno nestala.

On se u utorak izjasnio krivim za niz optužbi, među kojima je i „preveliki doprinos kampanji na zahtev kandidata ili kampanje“, tj. Trampa. Ovo se odnosilo na isplate novca bivšem Plejboj modelu Karen Mekdugal i porno zvezdi Stormi Danijels.

Nakon priznavanja krivice, Koenov advokat je objavio sledeći tvit.

Očekuje se da će Koen biti osuđen 12. decembra.

POL MANAFORT

Pol Manafort (69) bio je šef kampanje pet meseci u 2016. godini u ključnom periodu pred izbore. On je proglašen krivim po pet tačaka optužnice za poresku prevaru, dve tačke o bankarskim prevarama i zbog neprijavljivanja računa u inostranstvu. Manafort bi mogao da provede nekoliko decenija u zatvoru, pa čak i 80 godina.

Prekršaji su se desili tokom njegovog angažmana u kampanji Donalda Trampa, a predsednik se na različite načine branio i distancirao od Manaforta, koji je radio za Ronalda Regana i druge republikance, pre nego što je pokrenuo unosan politički biznis u Ukrajini.

Tužioci su rekli da je Manafort sakupio 65 miliona dolara na računima stranih banaka u periodu od 2010. do 2014. godine, potrošio više od 15 miliona dolara na luksuzne kupovine u istom periodu i razvio sklonost ka kažnim jaknama od nojeva.

MAJKL FLIN

Majkl Flin (59), bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, imao je kratak mandat na ovom mestu, samo 23 dana, pre nego što je podneo ostavku nakon što su se pojavili dokazi da je obmanuo Majka Pensa, potpredsednika, zbog svojih veza sa ruskim ambasadorom pre nego što je Tramp preuzeo funkciju.

Flin se u decembru 2016. pred sudom u Vašingtonu izjasnio krivim prema jednoj tački optužnice da je dao lažan iskaz istražiocima FBI-a o razgovoru sa ruskim ambasadorom i obećao da će u potpunosti sarađivati u istrazi o ruskom mešanju u američke izbore.

Izricanje kazne odloženo je u četiri navrata i planirano je da ona bude izrečena do 17. septembra.

RIK GEJTS

Rik Gejst, bivši visoki zvaničnik izbornog štaba Donalda Trampa, na pitanje tužioca na suđenju ranije ovog meseca: „Da li ste počinili zločine sa gospodinom Manafortom?“, Gejts je navodno odgovorio „Da“.

U nastavku je detaljno opisao krivična dela – od podnošenja falisfikovanih poreskih prijava, uspostavljanja fiktivnih kompanija kako bi se sakrili izvori stranog prihoda preko obmanjivanja banki zbog dobijanja zajmova, koje je počinio po instrukcijama Manaforta.

Još nije zakazan datum za izricanje kazne Gejstu, s tim da će kazna u velikoj meri zavisiti od saradnje sa tužiocima.

DŽORDŽ PAPADOPULOS

Džordž Papadopulos (31), bivši savetnik za spoljnu politiku Donalda Trampa tokom predizborne kampanje, prvi je koji se izjasnio krivim u Milerovoj istrazi. On je priznao da je davao lažne izjave FBI-ju o njegovim kontaktima sa Rusima tokom kampanje.

Tužioci su rekli da je naneo nepopravljivu štetu istrazi nakon što je više puta lagao u intervjuu u januaru 2017, što je rezultiralo činjenicom da FBI nije imao priliku da efikasno ispita potencijalnog ključnog svedoka.

Papadopulos bi trebalo da bude osuđen 7. septembra, a Miler je preporučio da dobije kaznu zatvora od šest meseci.

Tramp zapretio: Ako me smenite, sledi VELIKI SLOM

Donald Tramp rekao je danas, komentarišući moguću smenu sa mesta predsednika SAD, da ukoliko do toga dođe, tržišta očekuje veliki slom.

– Ne znam kako možete da smenite nekoga ko radi sjajan posao. Čak iako bih bio smenjen, tržišta bi doživela slom, mislim da bi svi bili jako siromašni – rekao je Tramp u intervjuu za „Foks“.

Predsednik SAD tvrdi da radi dobar posao, uprkos tome što ga u medijima kritikuju zbog raznih kontroverzi.

On je spomenuo i svoja ekonomska dostignuća i tvrdi da bi američka ekonomija doživela pad da on nije izabran.

– Ja sam se otarasio brojnih regulacija, poreska reforma je bila odlična stvar. Ali i pre poreskih olakšica, već prvog dana ja sam se otarasio regulacija. Odobrio sam izgradnju gasovoda, otvorio 48.000 radnih mesta. Učinio sam mnogo toga – rekao je on.

On je rekao i da je tek kasnije saznao da je njegov bivši advokat Majkl Koen dao novac Stormi Danijels i Karen Mekdugal.

Koen je priznao da je dao novac dvema ženama da bi ćutale o navodnim aferama sa Trampom i da je ne iznose u javnost da ne bi naškodile njegovim šansama za pobedu na predsedničkim izborima 2016. godine.

Američki predsednik je optužio Koena da je umešao njega u taj slučaj kako bi dobio manju kaznu od tužilaca.

Međutim, Tramp je juče rekao da taj novac nije bio uzet od predsedničke kampanje već da je iz njegovog džepa.

Zbog ove afere je nekoliko kongresmena iz Demokratske partije pozvalo na proces impičmenta, jer je, kako smatraju, Tramp umešan u krivično delo.

(Telegraf.rs/A.M.)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …