Home / TEMA DANA / STRAVIČNO: Da li ste znali da u Srbiji živi više od 25.800 robova..?!

STRAVIČNO: Da li ste znali da u Srbiji živi više od 25.800 robova..?!

lanci robovi robovlasnistvo
Istraživanje organizacije koja se bori protiv modernog ropstva i trgovine ljudima Walk Free Foundationa (WFF) otkrilo je da u svetu danas živi preko 35,5 miliona robova, dok u Srbiji živi njih 25.800.

Država sa najvećim brojem unesrećenih osoba koji su postali deo lanca trgovine ljudima je Mauritanija sa oko četiri posto stanovništva koje se može smatrati robovima. Iza njih slede Uzbekistan, Haiti, Katar, Indija i Pakistan. Zemlje sa najmanjim indeksom ropstva su Island, Irska, Luksemburg, Novi Zeland i Norveška, piše u izvještaju WFF-a.

Procenjuje se da u Srbiji živi 25.800 žrtava ropstva, u Hrvatskoj 15.300, u BiH 13.800, a u Crnoj Gori oko 2.200 žrtava modernog ropstva, prenosi Klix.ba.

Evropska unija nije bez svog udela u nerešenim problemima trgovine ljudima. Bugarska, Češka i Mađarska imaju najveći broj robova na svojim teritorijama. Tri države zajedno, smatra WFF, imaju više od 100.000 žrtava ropstva.

U odnosu na prošlu godinu, broj žrtava modernog ropstva povećao se za 20 posto. Trgovina ljudima je “unosan” posao, a kroz njega se obrne oko 25,5 milijardi evra godišnje. Moderni oblici ropstva najčešće uključuju prisilni rad i seksualno roblje, ali i decu prisiljenu na rad i prisilne brakove.

(Telegraf.rs)

Check Also

NUKLEARNA BOMBA? MISTERIOZNA EKSPLOZIJA U BEJRUTU SVE PODSETILA NA BOMBARDOVANJE HIROŠIME (VIDEO)

U eksploziji koja se dogodila u Bejrutu poginulo je najmanje 100 ljudi, a povređeno je …