Home / TEMA DANA / Švajcarski publicista tvrdi: „Zvanična verzija o Srebrenici je čista laž, ubijeno je oko 2.000 Bošnjaka a ne 8.400!“

Švajcarski publicista tvrdi: „Zvanična verzija o Srebrenici je čista laž, ubijeno je oko 2.000 Bošnjaka a ne 8.400!“

Švajcarski publicista Aleksandar Dorin tvrdi da je u Srebrenici u događajima iz 1995. godine ukupno stradalo oko dve hiljade Bošnjaka, a ne 8.400, kako se navodi

500

Dorin je ocenio neverovatnim da je Haški tribunal objavio da je u predmetu „Srebrenica“ uništeno hiljadu stranica dokaznog materijala, a kao razlog je navedena tvrdnja da „nema dovoljno mesta za arhiviranje“, te konstatovao da u to ne može da poveruje normalan čovek.

Istraživao 15 godina

„Zato je Sent Luis, u američkoj državi Misuri, novo mesto stanovanja velikog broja veoma živih `žrtava` Srebrenice“, istakao je Dorin. Dorin je posle 15 godina istraživanja događaja u Srebrenici i oko nje i objavljenih nekoliko knjiga o toj temi izneo dokaze o manipulaciji istinom o broju ubijenih bošnjačkih žrtava na tom područiju.

„Teoretski bi moglo biti identifikovano malo više od 3.300 ljudi koji imaju veze sa Srebrenicom.
Od toga je oko 1.300 onih koji su stradali 1992, 1993. i 1994. godine. Većina i jedne i druge grupe stradala je u borbenim dejstvima“, napisao je Dorin na „Fejsbuku“. Prema njegovim rečima, sve tvrdnje koje idu preko te cifre su čiste izmišljotine, prevare i laži, prenosi agencija Srna.

Čista laž da je ubijeno 7.000 žrtava

„Niko nije našao oko 7.000 žrtava iz Srebrenice, to je čista laž“, istakao je Dorin.
On je izneo i podatke o tome kako tada bošnjački predstavnici i UN potvrđuju da u Srebrenici uopšte nije bilo zločina, kao i holandski vojnici, te da je neverovatno da je Vojska Republike Srpske negde uhapsila i streljala 7.000 do 8.000 zarobljenika u vreme kada niko od međunarodnih posmatrača i vojnika nije bio sprečen da se slobodno kreće u regionu.

On je podsetio da su inicijatori zvanične verzije o Srebrenici i pored toga širili tvrdnju da je VRS u Potočarima odvojila 1.000 vojno sposobnih muškaraca od ostalih i da su negde odvedeni na streljanje, dok u izvještaju holandske Vlade piše da u Potočarima nije bilo vojno sposobnih muškaraca i da nema potvrde o hiljadu uhapšenih.
Orić se hvalio da je masakrirao Srbe

On napominje i da je haški istražilac Din Maning u izveštaju iz 2000. godine naveo da su pronašli 2.000 leševa koje su tražili u masovnim grobnicama 50 kilometara od Srebrenice, a da srpski stručnjaci i patolozi tokom iskopavanja leševa nisu smeli biti na licu mesta.

Dorin se poziva na intervju Nasera Orića iz 1995. godine listu „Toronto star“. „On je s ponosom pričao da su on i njegova jedinica snimili kako su u regionu Srebrenice i Bratunca masakrirali Srbe.

Taj video zapis pustio je reporteru, rekavši da je njegova vojska u jednom selu ubila 114 Srba“, rekao je Dorin i dodao da se niko od zapadnih medija nije zgrozio nad tim zločinom…

(Kurir)

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …