Home / TEMA DANA / TEŠKA POMETNJA NA ZAPADU- SRBIJA I RUSIJA VRAĆAJU NA VRH KOPAONIKA „SVEVIDEĆE OKO“

TEŠKA POMETNJA NA ZAPADU- SRBIJA I RUSIJA VRAĆAJU NA VRH KOPAONIKA „SVEVIDEĆE OKO“

Srbija je veoma blizu odluke da vrati radar na vrh Kopaonika odakle je uklonjen posle NATO bombardovanja!

To je nešto čemu unazad godinama težimo, ali su nas blokirali SAD i NATO, jer bi radar našoj zemlji omogućio mnogo bolju vazdušnu kontrolu nad teritorijom KiM.

– Direktna podrška NATO formiranju takozvane kosovske vojske, što je otvoreni neprijateljski čin prema Srbima, mora da dobije adekvatni odgovor iz Beograda, a vraćanje radara na Kopaonik to svakako jeste, jer će pokrivati ne samo teritoriju KiM, već i dobar deo Makedonije i bar pola Albanije. Sa ovim potezom složili su se Rusi i o tome je razgovarano tokom Putinovog boravka u Beogradu – kaže izvor iz bezbednosnih službi.

Alijansa se već godinama protivi postavljanju srpskog radara na Kopaonik.

– Radar na tu lokaciju, koja se nalazi tik uz administrativnu liniju sa KiM, nije vraćen posle NATO agresije. U pitanju je pojas Kopnene zone bezbednosti koji je u nadležnosti Kfora, odnosno NATO, a tome se oštro protivi i Priština, koja ne želi da Srbija ponovo uspostavi kontrpolu nad tim delom naše teritorije – pojašnjava sagovornik iz vrha bezbednosnih službi.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski objašnjava da čelnici NATO smatraju da bi radar Srbija mogla da koristi u vojne svrhe ili da bi Rusi mogli da ga zloupotrebe pa je to pre svega političko pitanje.

– Ne znam na osnovu čega su nam do sada blokirali vraćanje radara, jer se radi o teritoriji uže Srbije, dakle, nije sa one strane administrativne linije. Radar nam je potreban pre svega zbog bolje kontrole civilnog saobraćaja. Ne daj Bože da dođe do neke katastrofe, sudara ili ne znam čega, možemo da kažemo gospodi u Briselu i NATO: „Vi ste krivi jer niste dozvolili da Srbija vrati radar“ – navodi Lazanski i izričito tvrdi da radar nije obuhvaćen Kumanovskim sporazumom.

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan dodaje da radar sa Kopaonika ima veliki domet i da bi bio osnovno i najpouzdanije sredstvo za rano upozorenje na opasnost od vazdušnih napada, ali da će Amerikanci nastaviti da se protive tome.

– To što je odbijen zahtev da se postavi radar može da znači da se SAD i NATO ne odriču vojnog rešenja problema na Balkanu i da na taj radar gledaju kao na sredstvo koje im može ugroziti buduće vazdušne operacije. Radar, što je na većoj visini, ima veći domet. Taj radar nama omogućava da pratimo situaciju u vazduhu, čak i iznad Bondstila, a oni to sigurno ne žele – kaže Karan.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …