Home / TEMA DANA / The Economist: Zapadu predstoji privikavanje na činjenicu da je sada Rusija ta koja vodi glavnu reč!

The Economist: Zapadu predstoji privikavanje na činjenicu da je sada Rusija ta koja vodi glavnu reč!

Edvard Lukas, urednik međunarodnog odeljenja renomiranog poslovnog lista Ekonomist, u svom novom tekstu za ukrajinski nedeljnik „Tiždenj“, napisao je da „Zapadu predstoji privikavanje na činjenicu da je Rusija glavna“.

„Teško da će Evropska Unija zaraditi poštovanje svojim rešenjima u vezi „Južnog toka“. EU pokušava da nametne svoja pravila, ali se Rusija pokazala suviše jakom. EU više ne razmišlja o nekim širim interesima i zanemaruje stara pravila, već razmišlja isključivo kako da nađe zajednički jezik sa Rusijom.“ – piše Lukas.

„Zemlje, koje su zahladnile odnose sa Rusijom zbog Krima, moraće da računaju na to da će njihovi građani i njihovi birači gas plaćati po većoj ceni.“ – piše urednik Ekonomista, Edvard Lukas.

On ističe da se Rusija ne boji NATO, te da je Rusija napravila par provokacija u cilju testiranja NATO-a.

„EU i NATO su sve slabiji. Svet mora da se privikne na činjenicu da glavnu reč u sferi globalne bezbednosti vodi Rusija.“ – piše Lukas.

On takođe ističe uverenje da za EU i NATO nije sve izgubljeno, te da postoji šansa za ujedinjenjem i izbegavanjem uticaja Rusije preko gasa kroz korišćenje alternativnih izvora energije.

„Naravno, to će doneti nekoliko godina recesije, nezaposlenosti, loše ekonomije…“ – kaže Lukas u svom tekstu.

On je prokomentarisao i mogući nuklearno-vojni sukob Zapada i Rusije, te istakao da će se Zapad povući pred Rusijom.

„Ako Rusija zamahne svojom nuklearnom sabljom, Zapad će se povući.“ – piše Lukas i ističe da je zavisnost od dolara kao valute prevaziđena stvar.

(Pravda)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …