Home / TEMA DANA / THE GUARDIAN: Evropsku uniju od raspada deli još samo jedna ekonomska kriza!

THE GUARDIAN: Evropsku uniju od raspada deli još samo jedna ekonomska kriza!

Londonski The Guardian ocenio je da se evrozona nalazi na pragu nove ekonomske krize koja će početi u Grčkoj i preliti se na sve druge zemlje–članice.

italija- protesti

Analizu je potpisao urednik ekonomskog sektora uticajnog britanskog lista Lari Eliot koji je prvo ukazao da se Evropa u 2014. suočila sa celim kompleksom problema: slab ekonomski rast, visok nivo nezaposlenosti, pretnja prelaska u deflaciju i novac koji ne podstiče razvoj celog niza zemalja.

The Guardian je istovremeno ocenio da slab ekonomski rast i deflacioni pad cena predstavljaju „toksičnu kombinaciju” za zemlje sa visokim nivoom spoljnog duga.

Eliot je upozorio da će za takve zemlje „vrednost kredita zbog smanjivanja nacionalne proizvodnje samo dalje rasti”.

Među zemlje EU koje će se naći na udaru novog talasa krize, Eliot je svrstao: Grčku, Portugal, Španiju, Italiju i donekle Belgiju.

Grčka će, po njegovoj proceni, već kroz nekoliko meseci imati kriznu situaciju zbog preteranog pritiska EU da pooštri ekonomske mere.

„Poslednji ekonomski pokazatelji Grčke bili su prilično dobri: ekonomija je rasla, nivo nezaposlenosti padao, a spoljni dug se (u odnosu na BDP) postepeno smanjivao. Ali, podvukao je Eliot, Grci su se umorili od neprekidne štednje i pritiska, pa politički sistem zemlje pokazuje nestabilnost, a to stvara uslove da na vlast dođu leve radikalne partije koje su za veću ekonomsku nezavisnost od EU”.

Slična situacija je i u Velikoj Britaniji, pa se tekst u The Guardian završava upozorenjem: Evropsku uniju od raspada deli samo još jedna kriza ili još jedan ozbiljan ekonomski pad”.

(Intermagazin)

Check Also

ZAOKRET NA KOJI MOSKVA NIJE RAČUNALA: ENERGETSKA KATASTROFA U EVROPI POGODIĆE I SAMU RUSIJU!

U Evropskoj uniji vlada prava panika: cene gasa i struje rastu, razgovara se o stvaranju …