Home / TEMA DANA / U TOKU RUŠENJE PREDSEDNIKA SAD: BIO JE LOJALAN TRAMPU, A ONDA JE PROPEVAO I ZAGORČAO ŽIVOT BELOJ KUĆI- OVO SE DEŠAVA..

U TOKU RUŠENJE PREDSEDNIKA SAD: BIO JE LOJALAN TRAMPU, A ONDA JE PROPEVAO I ZAGORČAO ŽIVOT BELOJ KUĆI- OVO SE DEŠAVA..

Američki ambasador u EU Gordon Sondlend juče je potvrdio ono što je svima bilo očigledno – američki predsednik Donald Tramp tražio je uslugu za uslugu od ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, piše „Blumberg“.

Ključne činjenice već su bile poznate kada je nekadašnji Trampov donator svedočio pri istrazi o impičmentu.

Poznate činjenice bile su da je Tramp tražio od Zelenskog da pokrene istragu o poslovanju sina njegovog izbornog rivala Džoa Bajdena u Ukrajini i o uplitanju u izbore 2016. godine, kao uslov da dobije sastanak u Ovalnoj sobi i davno obećanu i odobrenu vojnu pomoć.

Sondlend je sebi ostavio malo prostora rekavši da mu nisu poznati svi detalji dogovora. Ali je jasno stavio do znanja da su visoki zvaničnici administracije, uključujući v.d. šefa osoblja Bele kuće Miksa Malvanija, državnog sekretara Majka Pompea i bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, znali da Tramp stavlja lični interes na prvo mesto kada je u pitanju nacionalna politika prema Ukrajini.

Tvrdnja Sondlenda da su svi funkcioneri bili u većoj ili manjoj meri upetljani ostavlja nejasnim šta je svaki od njih tačno znao. Ali s obzirom na to da dolazi od Trampovog lojaliste, svedočenje nije ostavilo nejasnoće oko toga šta se tačno desilo.

„Lažni utisak“

Sondlend je naglasio da su Tramp i njegov advokat Rudi Đulijani zahtevali da Ukrajina javno objavi početak istrage kompanije „Bursima“ za koju je radio Bajdenov sin, a ne da istraga mora da se pokrene. To se može shvatiti na dva načina.

Prvi je taj da je Ukrajina u prošlosti obećala da će se izboriti sa korupcijom, pa odustala. Drugi, i mnogo verovatniji s obzirom na poznate činjenice, je taj da Trampa nije zanimala sama istraga, koja i onako ne bi išla u njegovu korist, već je samo želeo da javnost stekne lažni utisak da se Bajden bavio ilegalnim poslovima i da se Ukrajina, a ne Rusija, umešala u prošle izbore.

Rupe u pamćenju

Sondlend nije bio najbolji svedok. Rekao je da nikada ne vodi beleške, žalio se da mu Stejt department nije dao zapise o razgovorima, a često se pozivao i na „rupe u sećanju“.

Najbolji način da se Sondlend priseti bila bi svedočenja Đulijanija, Malvanija, Pompea, Boltona i drugih umešanih koje je Bela kuća učinila nedostupnim svedocima, čak i nakon direktnog poziva Kongresa.

Zbog toga mnogi očekuju da će demokrate pojačati pritisak na Trampa kako bi omogućili njihovo svedočenje.

Političke veze

Do Sondlendovog svedočenja verovalo se da postoje dve političke veze sa Ukrajinom – zvanična i nezvanična u koju je uključen i Đulijani. Međutim, Sondlend je tvrdio da postoji samo jedna veza u koju su uključeni svi najviši zvaničnici.

To je stvorilo konfuziju, ali se ništa drugo nije moglo očekivati od administracije na čelu sa osobom koja političke odluke zasniva na kapricu, zaključuje „Blumberg“.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …