Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: DOGOVOREN “MALI ŠENGEN”- SVI ALBANCI SA BALKANA U SRBIJU SA LIČNOM KARTOM..!

UDARNA VEST: DOGOVOREN “MALI ŠENGEN”- SVI ALBANCI SA BALKANA U SRBIJU SA LIČNOM KARTOM..!

Završen je trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.

Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Tirani, kao i prethodni u Ohridu, bio je u znaku “malog Šengena”.

Predsednik Vučić je naglasio da su postignuti mnogi dogovori po pitanju integracije naših službi za brzo reagovanje, pre svega u slučaju požara, poplava i zemljotresa koji su nedavno razorili delove Albanije. Dogovoreno je i formiranje jedinstvenog tržišta rada sa Severnom Makednijom i Albanijom.

“Razvili smo zajednički softver sa našim partnerima, koji će omogućiti ljudima da traže posao na zajedničkom tržištu, što će dovesti do jačeg povezivanja naših zemalja. Ako Albanac ili Makedonac pređe u Srbiju, dovoljno je da koristi svoj telefon ili kompjuter i da se prijavi da želi da radi.

Dakle, ako Albanac pređe u Srbiju i poželi da radi, mi ćemo već imati njegove podatke, jer smo umreženi. Tako će biti i u obrnutom slučaju. U roku od pet dana on će dobiti evidencioni broj i može da radi na teritoriji naše zemlje sve što želi i obrnuto.Takođe, već od kraja ovog meseca možemo da prelazimo granice samo sa ličnom kartom”, rekao je Vučić okupljenim novinarima.

Predsednik Srbije je naglasio, da će na graničnom prelazu Tabanovci biti povećan broj prilaznih traka i carinskih vaga, a da je od 1. decembra usporavljena fito sanitarna inspekcija.

“Pokušaćemo dodatno da se približimo u carinama”, najavio je Vučić, naglasivši da je cilj da carine rade 24 sata dnevno.

Na sastanku tri lidera Zapadnog Balkana bilo je reči i o ovlašćenim ekonomskim operaterima koji ne moraju da pregledaju kamione sa robom na samom prelazu već mogu i pre ili posle prelaza.

Vučić je najavio da će sledeći sastanak biti održan u Beogradu krajem januara.

“Biće to istorijski susret zbog onoga što ćemo do tada završiti”, rekao je Vučić.

Predsednik je zatim najavio i još jaču integraciju zajedničkih službi.

“Kada nekom kroči nogom na beogradski aerodrom, on posle toga nikome ne mora da pokazuje dokumenta, i može da ide ka Skoplju ili Tirani. Naše policije će imati zajedničke datoteke, i imaće podatke o svakome ko je sleteo. Zbog toga je ovaj sporazum nazivan i “mini Šengen”, rekao je Vučić.

Predsedik Srbije je istakao da je izuzetno zadovoljan sastankom sa Ramom i Zaevim

Sutra će učesnici skupa obići Drač, gde je bio epicentar razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju krajem novembra, a potom će biti održan susret lidera Zapadnog Balkana. Predviđen je i njihov susret s predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija.

(B92)

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …