Home / TEMA DANA / UDARNA VEST! EKONOMSKI RAT SAUDIJSKE ARABIJE I RUSIJE PRETI DA IZAZOVE MASOVNI BANKROT U AMERICI

UDARNA VEST! EKONOMSKI RAT SAUDIJSKE ARABIJE I RUSIJE PRETI DA IZAZOVE MASOVNI BANKROT U AMERICI

„Ekonomski rat“, koji je Saudijska Arabija objavila ruskoj naftnoj industriji preti da nanese ozbiljnu štetu američkom naftnom i gasnom sektoru, a „njihove nesuglasice prete da izazovu masovna bankrostva u SAD“, piše američki list „Forbs“.

Sukob Saudijske Arabije i Rusije zbog cena nafte snažno pogađa američku ekonomiju, piše kolumnista lista „Forbs“, ekspert Tomas Dusterberg.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odbio je da smanji proizvodnju nafte u uslovima sniženih cena, što je uslovljeno padom potražnje za 3,5 miliona barela dnevno zbog koronavirusa, podseća on.

Saudijci su, ističe se, trenutno preplavili naftno tržište i snizili su cene nafte toliko da je cena ruskih sirovina pala za 25 odsto.

„Taj cenovni šok preti da nanese ozbiljnu štetu američkom naftnom i gasnom sektoru, koji strada zbog prevelikih gubitaka i koji je oslabljen krajnje niskim cenama i potražnjom“, ističe kolumnista lista „Forbs“ Tomas Dusterberg.

 Prema njegovom mišljenju, administracija američkog predsednika Donalda Trampa „treba da izvrši pritisak i na Saudijce i Ruse, kako bi prestali da preplavljuju depresivno tržište u vreme globalne krize, jer njihov sukob preti da izazove masovna bankrotstva i neispunjavanje dužničkih obaveza na američkim tržištima“.

Autor članka ističe da mali broj američkih kompanija može doživeti procvat pri ovakvim cenama nafte. Istraživanje, koje je sprovedela krajem prošle godine Federalna banka rezervi u Dalasu, pokazuje da bi za 50 odsto operatera u tom regionu cene sirove nafte trebalo da budu na nivou od 50 dolara po barelu i više. U poređenju sa tim, prema podacima od 12.marta, cena nafte VTI iznosila je svega 30,71 dolar po barelu.

„Geoekonomski napad Saudijske Arabije na druge zemlje, koje proizvode naftu, pokazuje koliko je Rijad nepouzdan saveznik Amerike. U periodu stvarne krize, kada koronavirus ugrožava živote ljudi širom sveta, američki predsednik Donald Tramp treba odlučno da posavetuje nasledniku Saudijske Arabije Muhamedu bin Salmanu da odustane od obostrano destruktivnog programa“, zaključuje Dusterberg za „Forbs“.

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …